80 dingen om te doen in Groningen

Geplaatst op:
80 dingen om te doen in Groningen

Wat te doen in Groningen? Genoeg, want je kunt hier kiezen uit een bijna eindeloze hoeveelheid gekke en leuke activiteiten.

Tachtig dingen om te doen in Groningen.

 

 

1: Een rondvaart maken

Door de Diepenring met rondvaartbedrijf Kool
Groningen heeft als Hanzestad een hele lange scheepvaarthistorie. Tijdens een rondvaart zie je de oude pakhuizen op dezelfde manier als de schippers dat vroeger ooit deden en snap je meer over de rijke historie van Groningen.

 

2: Prinsentuin bezoeken

Bankje in de Prinsentuin in Groningen
De drukte ontvluchten en toch in het centrum blijven? Loop dan eens naar de tuinen van het Prinsenhof, onder Groningers ook bekend als de Prinsentuin.

 

3: Synagoge bezichtigen

synagoge folkingestraat
De bekendste synagoge van Groningen staat in de Folkingestraat en is vijf dagen per week open. Binnenlopen betekent ondergedompeld worden in de sfeer van het Midden-Oosten.

 

4: Stadsschouwburg zien

Stadsschouwburg in Groningen

Voor de theaterliefhebber is de Stadsschouwburg een plek die je gezien móet hebben. Een monumentaal gebouw, aan de binnenkant rijkelijk gedrapeerd met authentieke ornamenten. De programmeurs mogen trots zijn op hun diversiteit, want met voorstellingen variërend van cabaret tot klassiek theater is er genoeg te zien.

 

5: De stilte van het Pepergasthuis

Pepergasthuis in de Peperstraat
Even geen geluid van auto’s en mensen horen? Meerdere hofjes geven je de kans om minutenlang te ontsnappen aan het stadsleven, zelfs zónder dat je de binnenstad hoeft te verlaten. Het Pepergasthuis (Peperstraat, hart van stappend Groningen) is één van onze favorieten.

 

6: Fietstocht met gids

Fietstocht in Groningen

Groningen is fietsstad bij uitstek. Dus waarom niet een fietstocht maken? Onder leiding van een gids, die je ook nog eens van alles en nog wat vertelt? Het kan.

 

7: Terrasjes pakken

Het terras van de Drie Gezusters in Groningen
Ee’m zitten. Doen wij graag in Groningen. We hebben ze nooit geteld, maar we durven met gemak te zeggen dat er in de binnenstad een paar honderd terrasjes zijn. Zelfs in de winter kun je er goed zitten.

 

8: Martinitoren beklimmen

In Groningen is geen gebouw hoger dan de Martinitoren. Dus is een beklimming van de Martinitoren zo’n beetje de magnum opus van de uittips. De 255 treden brengen je op een hoogte van  een dikke honderd meter, genoeg om op een heldere dag de Wadden te kunnen zien.

 

9: Overdekt winkelen

wikelcentrum paddepoel in groningen
Valt de regen je wat tegen? Het centrum van Groningen is niet overdekt, maar dat is geen ramp. Op enkele autominuten van het centrum hebben we winkelcentrum Paddepoel en daar kun je wél winkelen in een overdekt winkelcentrum. Ook op zondag.

 

10: Kliederen in de speelnatuur

De speelnatuur van Oerrr

Leuk voor met de kids: kliederen in het Oerrrr, het aangelegde natuurgebied aan de rand van de stad. Hier speelt je kroost in de blubber, kunnen ze op zoek naar kikkers (makkelijker gezegd dan gedaan) en hangen ze de kleine Indiana Jones uit op gevelde bomen die loopbruggen vormen.

 

11: Rondleiding door een Stadsbrouwerij

Brouwerij Martinus verzorgt regelmatig rondleidingen waarbij je een kijkje kunt nemen op de werkvloer. Zo zie je hoe ze water en hop verwerken tot Nederland’s meest gedronken drankje, en kun je als klap op de vuurpijl een fijne proeverij doen.

 

Lees ook:  Elke dag fietsen er 35.000 mensen over de Zernikelaan

 

12: Eierballen eten

Eierbal bij een cafetaria
Groningen zonder de eierbal? Precies: dat zou ondenkbaar zijn. Onze favoriete lokale snack ligt bij elke cafetaria onder het glas (en natuurlijk kun je een eierbal ook heel makkelijk zelf maken).

13: Belgische patat uit Groningen kopen

Staat al sinds jaar en dag op de Grote Markt en Vismarkt: de patatkraam van Waterloo. Noemt zichzelf ‘De Belg’, maar komt stiekem gewoon uit Groningen. Komt met lekkere patat in een kenmerkende zwart-geel-rode puntzak.

 

14: Standbeelden bekijken

Peerd van Ome Loeks - standbeeld op het stationsplein in Groningen

In Groningen brengen ruim driehonderd standbeelden het verleden tot leven. Check hier welke standbeelden je verplicht moet kennen.

 

15: Scheepvaartmuseum binnenvaren

Groningen is een voormalige Hanzestad en heeft een rijke scheepvaarthistorie. Altijd al willen weten hoe de handelaars uit het noorden vroeger hun fortuin vergaarden? Check dan even het Scheepvaartmuseum.

 

16: Jeu de boulen in de kroeg

Jeu de B0ules saai? Niet in BOEL, het café in de Nieuwe Ebbingestraat waar je naar hartenlust kunt spelen met je ballen.

 

17: Escape Hunt

Opgesloten worden. Doodeng. Ontsnappen? Kijk, daar krijg je een kick van. Nu bij de Escape Room in Groningen.

 

18: Lasergamen

Rondrennen met je lasergun? Kijk, dat doen we graag. Groningen heeft door de jaren heen meerdere meerdere lasergame-arena’s, gehad waarvan Target (Oosterkade) de bekendste is.

 

19: Pitch ‘n’ put

De pitch n put-baan in Kardinge

Een variant op golf waarbij de eerste mep tegen de bal – de full swing – wordt overgeslagen. Je speelt daardoor op een veel kleinere baan en kan gelijk met een halve swing proberen of je de bal in het putje krijgt. Te doen in Kardinge, ook geschikt voor mensen zonder golfervaring.

 

20: Zwemmen in de open lucht

Zwembaden genoeg in Stad, waarvan Kardinge natuurlijk het mooiste is. Maar zwemmen in de open lucht? Ook dat is goed te doen. Openluchtzwembad De Papiermolen is al duizend jaar een begrip. En voor wie liever in de natuur zwemt, zijn het Zilvermeer en de Hoornseplas uitstekende alternatieven.

 

Lees ook:  Roundup: dit is het Groninger nieuws rondom Prinsjesdag

 

21: Chillen op een dakterras

Er gaat weinig boven hangen op het terras. Behalve het dakterras dan. Verplichte chilltips op hoogte: Block & Barrels, La Place en ’t Feithuis.

 

22: Discobowlen

Hou je van bowlen? Hou je van dansen? Ga dan eens discobowlen. Unieke manier om je avond mee te vullen (we spreken uit ervaring). Place to be:  Bowling Centrum Groningen.

 

23: Uitgaan tot de zon opkomt

Sluitingstijden? Doen wij niet aan. In Groningen bepalen de kroegen zelf wel wanneer ze dichtgaan. En dus kan het je zomaar overkomen dat je de bar verlaat en ineens ziet dat de markt is opgebouwd, dat de bussen weer rijden en dat de mensen weer naar hun werk toe gaan.

 

24: De Kardingebult beklimmen

We horen wel eens zeggen dat het Groninger landschap heel plat is. Klopt ook wel, maar de Kardingebult is een uitzondering. Deze aangelegde bult brengt je op 120 meter hoogte, perfect om een selfie te nemen met de skyline van Grunn’n op de achtergrond.

 

25: Een rit met paard en wagen

paard en wagen op de grote markt in groningen
Ze zeggen wel eens dat Groningen een groot dorp is. Klopt, want we hebben een paard en wagen. Staat op de Grote Markt en brengt je voor een paar euro waar je maar wezen wil.

 

26: Vis eten op de Vismarkt

Viskraam op de Vismarkt in Groningen
Op de Vismarkt eet je de beste vers gebakken kibbeling met patat. Geen Visliefhebber? Geen probleem. De tientallen marktkraamhouders zorgen dat er genoeg te knagen valt, van de dagelijkse boodschappen tot exotische lekkernijen.

 

27: Een poezencafé bezoeken

Poezenliefhebber? Komt goed uit want Groningen herbergt een heus poezencafé om uit te kiezen. Thee drinken terwijl een kat op je schoot ligt te spinnen, dat idee.

 

28: Eten in The Student Hotel

In The Student Hotel bivakkeren honderden internationale studenten voor een periode van vijf maanden of meer. De gasten komen vanaf letterlijk elk continent naar Groningen toe en zorgen voor een inspirerende, internationale sfeer. Ook niet-gasten zijn namelijk welkom om een vorkje te komen prikken in het uiterst internationale gezelschap.

 

29: De populairste Instagramlocatie van Nederland bezoeken

De Reitdiephaven is de meest gekiekte locatie op Instagram, lazen we op de bestesocialmedia.nl. Niet zo raar, want die kleurrijke huisjes zijn best bijzonder.

 

30: Koek van Knol halen

Knol’s Koek is een begrip in Groningen en ver daarbuiten. Deze ambachtelijk gebakken lekkernij vind je in zo’n beetje alle supermarkten én in de fabriekswinkel aan de rand van de stad.

 

Lees ook:  Drie hittegolven zorgen voor drukste Papiermolen in tien jaar

 

31: Straatmuzikant Moti zien

Straatmuzikant Moti op zijn vaste stek in de Herestraat
Troubadour Moti kwam dertig jaar geleden in Groningen terecht en is nooit meer verdwenen. En dat is maar goed ook. De zanger/muzikant hoort bij het straatbeeld en is regelmatig te zien aan het begin en bij het einde van de Herestraat.

 

32: Een patatje eten op de houten stadstribune

stadstribune groningen
Heb je die grote trap gezien op de Grote Markt? Ja? Noemen wij Groningers de stadstribune. Prima plek om even te zitten met je zakje patat (die je vers scoort op de markt).

 

33: Chillen op het Martinikerkhof

Het Martinikerkhof ligt in het centrum, op amper een minuut van de Grote Markt. Populaire hangplek voor hipsters en alternatieve jongeren. Languit in het gras, muziekje erbij en chillen met je reisgezelschap.

 

34: De Folkingestraat

Folkingestraat in Groningen Stad
Eén van de meest unieke winkelstraten van Nederland. De straat was ooit het centrum van de Joodse gemeenschap in Groningen (en er staat nog steeds een synagoge) en is sinds jaar en dag een centrum van bedrijvigheid. Louter gevuld met originele winkel.

 

35: Een pannenkoek eten op een boot

Wij denken dat er geen Groninger is die er níet als kind kwam: ’t Pannekoekschip op het Schuitendiep. Grote pannenkoeken, naar wens klaargemaakt met zoet of hartig, afhankelijk van je voorkeur.

 

36: Een stadswandeling maken

butjesstraat groningen

De geheimen van de stad openbaren zich tijdens een stadswandeling. Een ervaren gids vertelt over de verborgen geheimen van de grootste stad in het noorden en vertelt je de dingen die zelfs geboren en getogen Groningers niet weten.

 

37: De kroeg in

Cafés genoeg. Meer dan honderd. De hotspot is de Poelestraat, maar daar houdt het natuurlijk niet mee op. Er zijn genoeg leuke straten in Groningen met de meest unieke cafés.Waarvan wij vinden dat je de Grote Kleine Elleboog toch zeker een keer gezien moet hebben.

 

38: Urenlang wandelen in het Stadspark

Het is ons ooit eens gelukt om een uur door het Stadspark te lopen zonder iemand tegen te komen. Niet dat het park niet populair is. Integendeel. Maar het is groot. Héél groot. Ruim aangelegd, ruim voorzien van veel kronkelpaadjes om op te verdwalen en een mooi paviljoen in het midden.

 

39: Naar de kinderboerderij

geit in kinderboerderij Beestenborg in groningen

Helaas hebben we geen dierentuin. Wel een kinderboerderij. Meerdere zelfs. Tips van de redactie: het Stadspark, Vinkhuizen en Ulgersmaborg zijn drie van de mooiste en ruimste kinderboerderijen die er zijn.

 

40: Een Gronings biertje kopen

Bax Bier uit Groningen

Ja, er is Gronings bier. Meerdere biertjes zelfs. Loop een gespecialiseerde winkel binnen, en je ziet ze liggen: Bax, Martinus en Grunnbier. Leuk om een proeverij mee te houden.

 

Lees ook:  Groningers bedenken ruis-cd tegen oorsuizen

 

41: Een studentenvereniging binnengaan

Waarom zou je als niet-student een studentenvereniging binnenlopen? Simpel: kennismaken. Sommige studentenclubs openen alleen hun deuren voor leden, maar bijvoorbeeld Cleopatra is een uitzondering. Iedereen kan binnenlopen en ze vinden het nog leuk ook.

 

42: Wat te doen in Groningen? Poolen!

Een keu, een tafel, een hoop ballen en even ontspannen: het is een prima manier om de middag mee door te komen. Groningen telt een aantal poolcentra, waarvan eentje aan het schuitendiep en een andere in de Peperstraat.

 

43: Shoppen in de leukste winkelstraat van Nederland

zwanestraat in groningen
De Zwanestraat is vorig jaar uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Terecht, als je het ons vraagt. Hier vind je namelijk geen eenheidsworst, maar kleine ondernemers met unieke winkels.

 

44: Moderne architectuur bekijken

Groninger Museum

Groningen verenigt historische en moderne architectuur op een klein aantal vierkante kilometers. Hoogtepunten van de moderne architectuur zijn het Groninger Museum en, daar tegenover, het spitsvormige stadsbalkon recht tegenover het hoofdstation.

 

45: Gratis exposities van de artiesten van de toekomst

Aan de rand van het winkelcentrum ligt Minerva, kunstacademie van Groningen. Hier worden de artiesten van morgen klaargestoomd voor het vak van beeldend kunstenaar. En ze exposeren gratis en voor niets.

 

46: Grappige straatnaamborden fotograferen

Straatnaambord Kleine Snor in Groningen
De oorspronkelijke Groningers hadden wel gevoel voor humor, iets wat je terugziet in sommige grappige straatnaamborden. Onze favorieten zijn het Koude Gat, Tingtangstraatje, Bruine Ruiterstraat en de Kleine Snor. Fotograferen en Facebooken die hap!

 

47: 3D-bios DOT

Dot Dome Cinema is één van de twintig 3D-koepelbioscopen in de wereld. Een toplocatie dus, voor een eigenzinnige bioscoopervaring. Met altijd een flinke selectie bijzondere films om uit te kiezen.

 

48: De universiteit zien. Twee keer.

De Rijksuniversiteit Groningen
Groningen kent geen klassieke universiteitscampus, maar een universiteit die verdeeld is over meerdere locaties. De twee belangrijkste locaties – de Harmonie en het Academiegebouw – liggen gelukkig vlak bij elkaar. Twee hoogstaande staaltjes architectuur, waar de wetenschappers van de toekomst worden opgeleid.

 

49: Stadsstrand #1 bezoeken

Wat te doen in Groningen, het stadsstrand bezoeken bijvoorbeeld
Toen we laatst over het stadsstrand in het Ebbingekwartier liepen, was het boven de twintig graden en leek het alsof heel studerend Groningen lag te bakken in de zon. Heerlijk schoon water, perfect aangelegd en de horeca is er dichtbij. En dat van een paar minuten vanaf het centrum.

 

50: Stadsstrand #2 bezoeken

In Groningen is 1 stadsstrand natuurlijk niet genoeg. En daarom kun je nu ook zandhappen bij containerhotel Rebel Rebel op het Suikerunieterrein.

 

Lees ook:  5 gekke gewoontes uit Groningen

 

51: De bieb binnenlopen

In de Oude Boteringestraat vind je het hoofdgebouw van de Openbare Bibliotheek. Wie bij het horen van die woorden alleen maar denkt aan boeken, die loopt een héél klein beetje achter. Anno 2018 is de bibliotheek een leer- en ontmoetingscentrum. Inclusief exposities, lezingen, debat en een uitstekende koffiecorner.

 

52: Zien waar de blauwe enveloppen vandaan komen

Gebouw Belastingdienst in Groningen

Het gebouw van de belastingdienst is één van de hoogste en meest indrukwekkende gebouwen van Groningen. Wat je er kunt doen? Niet bijzonder veel eigenlijk, maar het levert je wél een mooie foto op.

 

53: Schuilen voor de regen op een overdekt terras

Een terrasliefhebber laat zich niet uit het veld slaan door een beetje regen. Er zijn namelijk overdekte terrasjes genoeg. Droog, warm en toch buiten.

 

54: FC Groningen-stadion bezoeken

De Euroborg in Groningen, ook bekend als het Noordlease Stadion
Het stadion van de FC staat liefkozend bekend als de Groene Hel en is bovendien een fraai staaltje architectuur. Een grijze kolos, waar naast een voetbalstadion ook ruimte is voor cafés, restaurants en één van de grootste supermarkten die je ooit hebt gezien.

 

55: Een buurtkroeg bezoeken

Nergens leer je de Groningers beter kennen dan in hun stamkroeg. En die zijn er genoeg, want elke wijk heeft er wel een paar.

 

56: De Der Aa-kerk bekijken

De Der Aa-kerk ligt bij de Vismarkt en is één van de belangrijkste kerkgebouwen die is overgebleven uit de middeleeuwen. True story: in de middeleeuwen werden de edelen begraven in de kerk, iets wat je nog steeds terugziet aan de decoraties die zijn aangebracht aan de vloer. Aan dit gebruik hebben we het spreekwoord ‘rijke stinker’ te danken.

 

57: Festivals bezoeken

Publiek op Kadepop 2016

Groningen is muziekstad bij uitstek. En daarom zijn er ook behoorlijk wat festivals in Groningen. Festivals als Noorderzon, Reitdieppop en de vele foodtruckfestivals zijn gratis te bezoeken. Tast iets dieper in de buidel, en je komt terecht op Kadepop of Zomerfolk. Goed toeven.

 

58: Deze idioot hoge muur beklimmen

klimmuur kardinge

Geen last van hoogtevrees? Trek dan je bergbeklimmers schoenen aan en klauter langs de kant van deze 37 meter hoge klimmuur. De muur met de toepasselijke naam Excalibur is te vinden in Kardinge.

 

59: Een boot  huren

boot huren in groningen en varen over de grachten

Wat is er nou mooier dan een bootje huren en zélf de grachten verkennen? Het kan in Groningen. De meeste wateren staan met elkaar in verbinding en dus kun je zomaar van de Reitdiephaven naar het hoofdstation varen.

 

60: Een gratis picknickkleed scoren

Bij de supermarkten rondom het Noorderplantsoen delen ze gratis picknickkleedjes uit. Handig. Zo zit je chill in het gras (zo heet dat hier) en blijft de boel nog netjes ook.

 

Lees ook:  Dit wordt het uitzicht vanaf WestCord

 

61: Zwemmen in Kardinge

Wat als het te koud is om buiten te zwemmen? Logisch antwoord: binnen zwemmen. Bijvoorbeeld in Kardinge, waar het subtropische zwembad klaarstaat om je te laten dobberen in lekker warm water.

 

62: Shop till you drop!

Geld in de zak? Dikke prima. Honderden winkels in de binnenstad zorgen dat die centen niet langer op jouw rekening hoeven te staan. Tip: begin aan de Grote Markt, loop vanaf daar naar de Primark in de Westerhaven, en dikke kans dat je genoeg leuke winkels onderweg treft.

 

63: Een veiling bezoeken

Ben je wel eens bij een veiling geweest? Zo’n echte ouderwetse, met een veilingmeester en een hoop curiosa? Veilinghuis Klinkhamer organiseert nog regelmatig echte veilingen, waarbij een hand in de lucht gelijk staat aan een bindend bod.

 

64: Exotische vogels zoeken

senegal papegaai noorderplantsoen - fb

Ben jij een beetje een vogelspotter? Loop dan eens naar het Noorderplantsoen waar je, als gevolg van klimaatverandering, inmiddels exotische dieren tegen het lijf loopt. Ooit overgevlogen vanuit het buitenland en nu kind aan huis in Groningen. Geloof je ons niet? Bekijk dan even onze checklist.

 

65: Indoor voetbal

Voetbal? Houden wij wel van. Natuurlijk hoeft niet iedereen voor de lokale FC te spelen, want lekker een balletje trappen met vrienden is ook altijd fijn. Bij goed weer kan dat bijvoorbeeld in het park, maar bij slecht weer ga je gewoon naar het indoor soccer centre aan de Ulgersmaweg.

 

66: Slapen in een zeecontainer

Rebel Rebel

Hotels genoeg, maar waarom niet eens iets anders? Bij Rebel Rebel (op het Suikerunieterrein) overnacht je in een tot slaapverblijf omgebouwde zeecontainer. Bijzonder overnachten, op een wel heel bijzondere locatie op een steenworp afstand van de binnenstad.

 

67: Eten bij Brownies en Downies

In de Oosterstraat vind je Brownies en Downies, de lunchroom met een twist. Het personeel bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking, die jou de allerlekkerste gerechten voorschotelen.

 

68: Naar een kindercafé

Kinderen? Leuk spul. Maar wel een uitdaging als je naar een ‘normale’ kroeg wil, want je loopt toch tegen sommige dingen aan. Hoe verschoon je een luier en waar laat je de kinderwagen? Geen issue bij kindercafé Denderz in winkelcentrum Westerhaven: het hele café is ingesteld op ouders met kleine kinderen.

 

69: Een bandje kijken in de Vera

Concertzaal Vera is dé plek waar de underground komt kijken naar allemaal uiteenlopende gitaarbands. Legendarische bands als U2 en Nirvana traden er ooit op, en dus kan het zomaar zijn dat je er een bandje ziet die ergens in de toekomst flink gaat doorbreken.

 

70: De beste beachclub van Nederland bezoeken

Groningen heeft een beachclub: het gerenommeerde Kaap Hoorn. Gelegen aan de Hoornseplas, met een prachtig uitzicht en een goede sfeer. Aanrader!

 

Lees ook:  10 bezienswaardigheden in Groningen

 

71: Hangen in het Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is populair bij jong en oud. Logisch, want in het prachtig aangelegde park kun je heerlijk liggen aan de vijver. Supermarkt binnen handbereik, dus een barbecue is hier altijd een optie.

 

72: Naar de Hoornseplas

Aan de rand van de stad ligt een groenstrook, een strand en de Hoornseplas. De Costa Pesetas, maar dan in Groningen.

 

73: Groninger souvenirs kopen

Op zoek naar een mooi souvenir of een typisch Gronings cadeau? De VVV (op de Grote Markt) ligt er vol mee.

 

74: Onbeperkt eten

Wat is tof om aan het einde van de dag te doen? Eten. En wat is er leuker dan eten? Veel eten. Heel veel. Bunkertips: Bronco (onbeperkt spareribs), Tapasco (onbeperkt spareribs) en Ni Hao Stadspaviljoen (onbeperkt wokken).

 

75: Muziek in het Sterrebos

Op selecte zomerzondagmiddagen is de popkoepel in het Sterrebos het toneel van live-muziek. En is dat gaaf? Eigenlijk best wel. Op zo’n middag verzamelen honderden oudere jongeren zich hier voor een fijn potje muziek, meestal in het rockgenre. Neem wel cash mee, want je kunt er niet pinnen.

 

76: Streekproducten kopen

Op zoek naar typisch Gronings eten? Probeer eens het volgende boodschappenlijstje: Knol’s koek, een dikke eierbal en de Groninger metworst. Volop verkrijgbaar in het centrum.

 

77: Naar een VR-arcade

Gamen doen wij op de redactie graag. En daarom lijken weinig dingen ons toffer dan los te gaan in een ouderwetse arcadehal. Deze zomer kan dat, want dan opent de eerste echte VR-arcade van Groningen. Nice!

 

78: Naar een kerstmarkt


Elk jaar Groningen het toneel van tientallen kerstmarkten, variërend van klein en gezellig tot groots en meeslepend. Je wacht er wat maanden op, maar dan heb je ook wat.

 

79: De ijsbaan op de Grote Markt

Topattractie tijdens de wintermaanden! In december kun je op de Grote Markt terecht voor al je ijspret. Warm pak aan, schaatsen huren en gáán.

 

80: De beurt is aan jou!

Vlag van Groningen

Wellicht heb jij de állerbeste tip nog niet in dit overzicht gezien. Dat kan. Mail gerust jouw gekke, originele of leuke tip over wat te doen in Groningen naar de redactie en we gaan deze lijst met z’n allen richting de 100 tillen.

Lees ook:  Dit wordt het uitzicht vanaf WestCord