Martinitoren beklimmen? Openingstijden, info en prijzen

Geplaatst op:
Martinitoren beklimmen? Openingstijden, info en prijzen

De Martinitoren beklimmen is genieten van Groningen vanaf het hoogst denkbare punt.

Daar staat hij dan: de Martinitoren, of zoals wij Groningers hem liefkozend noemen: “d’Olle Grieze”. Bijna honderd meter hoog en te zien vanaf alle hoeken van de stad. We beklimmen hem.

Wel even een waarschuwing vooraf… Deze uittip is niet bedoeld voor mensen met claustrofobie. Bij het oplopen van de eerste trap bekruipt je namelijk een beklemmend gevoel: wat is het hier klein!

de martinitoren beklimmen tegen lage kosten

 

Martinitoren beklimmen: niet voor aanvallers

De muren aan beide kanten van de trap staan namelijk net ver genoeg uit elkaar om twee mensen langs elkaar te laten lopen. Een handige truc, die er vroeger zorgde dat de toren niet gemakkelijk bestormd kon worden door grote groepen aanvallers. Maar fijn is anders.

En waarom lopen eigenlijk alle trappen rechtsom? Ook dat had te maken met bestormingen. De Groninger moesten van bovenaf de trappen beschermen, en hielden hun zwaard in de rechterhand vast. De vijand had dan het nadeel, want die moest kiezen: of niet goed kunnen pareren omdat de muur je slag blokkeert, of je zwaard vasthouden met je linkerhand. Beide opties zijn niet zo handig, vandaar dat de Groningers vroeger ook zo’n beetje elke veldslag wel wonnen.

 

Mieren en Lego

Wie het lukt om alle 255 treden te beklimmen, krijgt als beloning een prachtig uitzicht over de stad. Wandelaars op de Grote Markt lijken zo klein als mieren en de stadsbus in de straat is nauwelijks groter dan een Lego-auto. Is het helder weer? Kijk dan ook eens naar het noorden, want in de verte is nog net het strand van Schiermonnikoog te zien.

 

Kosten vallen nou ook wel weer mee

Lijkt het je wat? Ren dan even naar de VVV op de Grote Markt en scoorde je kaartje. Om de prijs hoef je het nou ook weer niet te laten:

  • vanaf 12 jaar € 4.50 per persoon
  • groepen vanaf 12 jaar vanaf 20 personen € 4.00 per persoon
  • t/m 11 jaar € 3.50 per persoon
  • groepen t/m 11 jaar vanaf 20 personen € 3.00 per persoon

 

Openingstijden van de Martinitoren

  • Maandag: 12 tot 17 uur
  • Dinsdag- zaterdag:  11 – 17 uur
  • Zondag: 12 – 16 uur

 

Hoe oud is de Martinitoren eigenlijk?

De bouw van de Martinitoren begon in 1469. De toren is dus 547 jaar oud. Met zijn 96,8 meter is dit de hoogste toren in de stad Groningen. De bijnaam is d’Olle Grieze, Gronings voor ‘de oude grijze’. De Martinitoren hoort bij de Martinikerk en is overdag geopend voor het publiek.

Goed om te weten: gebruikers van Google waarderen de klimtocht met 4,4/5 sterren op basis van meer dan duizend recensies.

 

Hoe hoog is de Martinitoren?

De Martinitoren is 97 meter hoog.

Hoger dan dit zul je in het centrum niet snel aantreffen.

Meer van Groningen zien? Bekijk ook onze lijst met Groninger bezienswaardigheden en ons overzicht van wat te doen in Groningen.