Na de KEI-week nu de Kiezeldagen

Geplaatst op:
Na de KEI-week nu de Kiezeldagen

De Kiezeldagen komen eraan en helpen eerstejaars om een studentenvereniging te kiezen. Beetje als de KEI-week, maar dan kleiner en misschien ook wel gezelliger.

Tijdens de Kiezeldagen in februari openen vijf studentenverenigingen de poorten voor iedereen die langs wil komen. Het idee is om eerstejaars, die nog geen studentenvereniging hebben gekozen, een laatste keer te laten shoppen in het aanbod. Aangesloten studentenverenigingen zijn ATV, Bernlef, Cleopatra, GSV en Unitas S.G.

Biertje happen

Een ruim programma staat klaar. Biertje happen, kroegentocht doen, bandje kijken en lekker wat socializen. Maar is het niet mosterd na de maaltijd die de KEI-week heet? Zeker als je in de koude februarimaand een ‘extra’ introductieweek gaat houden?

Voor een antwoord op deze vraag lopen we de Pelsterstraat binnen, om precies te zijn bij het pand van studentenvereniging Cleopatra. Hier ontmoeten we Robin van Ommen van Cleo(-patra) en Wietske Visser van GSV.

 

Nieuw leenstelsel blijkt drempel

Tijdens de KEI-week leren veel studenten de studentenverenigingen kennen. Maar niet iedereen maakt een keuze, merkt Robin op. “Studenten willen soms wel lid worden, maar hebben nog geen idee hoeveel tijd een vereniging ze gaat kosten. Dus beginnen ze eerst met hun studie en zien ze dan wel verder.”

Met het nieuwe leenstelsel is het belangrijker dan ooit om een vliegende start te maken met je studie. “Maar in februari dan weet je meestal al wel of je je P gaat halen. Dus is dat een goed moment om na te gaan denken over een studentenvereniging“, aldus Wietske.

 

Wat de studentenverenigingen gemeen hebben

Tussen de deelnemende studentenvereniging zitten verschillen. Zo is GSV gericht op Christelijke studenten, is Bernlef een vertrouwde plek voor Friezen onder elkaar en is Unitas een meer traditionele vereniging. Toch is er één ding dat ze bindt. Wietske: “Het zijn allemaal gezelligheidsverenigingen. Mensen die graag met elkaar borrelen, maar soms ook intellectueel kletsen“.

Robin ziet een hoop raakvlakken tussen de vijf verenigingen. “Eigenlijk zijn het niches in de interessegebieden van de studenten, omvattend in diversiteit. In de opzet zitten verschillen, maar aan het einde van de dag zoek je hetzelfde.”

De samenwerking tussen de vijf clubs verloopt daardoor ook opvallend soepel. Robin vertelt dat hij geen barrière of scheiding merkt. “Laatst hadden we GSV de hele avond hier aan de bar zitten. Ontzettend gezellig. Dan vergeet je bijna dat je van verschillende verenigingen bent.”

Ook de buren welkom

Soms horen we tijdens de KEI-weken wel eens wat gemopper over de concerten in de binnenstad, maar we denken niet dat zoiets tijdens de Kiezel-dagen gebeurt. Er is live-muziek, maar niet op straat. Wel zo aardig voor de buren.

En met die buren blijken beide studentenvereniging trouwens een prima band te hebben. Zo hanteren verenigingen duidelijke regels: na 23 uur mogen leden niet op straat staan en met de buurt zijn afspraken over het aantal evenementen per jaar. Het levert een goede band op tussen de studenten en de Stadjers. En soms ook grappige situaties.

Twee oudere mannen

Wietske moet ineens denken aan een recente avond op de sociëteit. “We hadden laatst een borrel in het gebouw van Cleo. Komen er opeens twee oudere mannen binnen, ze gaan tussen de studenten aan de bar zitten en bestellen doodgewoon een pilsje.” Waar ze bleven zitten en uiteindelijk een gezellige avond hadden met de studenten.

Oftewel: de verenigingen staan open voor buurtbewoners. Robin: “De deur staat elke dag open, ook voor niet-leden. Het komt zelfs heel vaak voor dat de buren hier een biertje drinken.

Meer over de Kiezel-dagen lees je op kiezeldagen.nl. Aanmelden is niet nodig, je kunt gewoon overal binnenlopen.