We maakten een fietstocht door Groningen met Sybo

Geplaatst op:
We maakten een fietstocht door Groningen met Sybo

In de vakantierubriek ‘toerist in Stad’ duiken we in de rol van dagjesmens. Wat valt er hier te doen? Vandaag: we maakten op de fiets een rondtocht door de stad.

In de Westerhaven ontmoeten we Sybo. Sybo is een Fries. Maar om heel eerlijk te zijn: dat merk je eigenlijk nergens aan. In zijn studietijd verruilde hij namelijk zijn Friesland voor onze stad en inmiddels praat hij met een natte ‘t’, precies zoals Stadjers dat doen.

Bovendien heeft Sybo – zoals wij dat vandaag zullen merken – een bijna encyclopedische kennis van de stad Groningen. Wikipedia-achtig, maar dan uitgebreider. Logisch. Hij geeft al ruim dertien jaar rondleidingen door Groningen en doet dat op en manier die bij uitstek past bij Fietsstad 050: vanaf de tweewieler.

 

Tocht door Groningen

Onze tocht door Groningen begint in de Westerhaven, waar we ons reisgezelschap – bestaande uit een mix van Noord- en Zuid-Hollanders – ontmoeten. We krijgen een korte veiligheidsinstructie, waarbij Sybo ons vertelt dat het winkelend publiek niet altijd even goed oplet en dat het toch wel verstandig is om te stoppen bij rode stoplichten. “Maar het komt altijd goed“, vertelt hij. “In dertien jaar tijd zijn wij nog nooit iemand verloren.” Hilariteit alom.

De fietstocht begint met een openstaande brug bij het voormalige Natuurmuseum. Gelijk blijkt de meerwaarde van onze reisleider, want hij improviseert een verhaal over de geschiedenis van het gebouw en het kunstwerk op de plaszuil (“Groningen is de enige stad waar je over kunst mag plassen“). Alle vragen worden ter plekke beantwoord en al snel krijgen we door dat onze eigen stadskennis in het niet valt vergeleken bij die van Sybo.

In een stoet fietsen we naar het station. Bij het Peer van Ome Loeks komen we tot stilstand en krijgen uitleg over de iconen van de stad. Het Peerd zelf, de Martinitoren en het stadsbalkon. Maar ook over het Peerdenspul in het Stadspark en de toenmalige weerstand tegen de bouw van het Groninger Museum.

 

Unieke plekken

Het leuke aan een fietstocht door de stad is dat je langs plekken komt waarvan je amper wist dat ze bestonden. In woonwijk de Oosterpoort bijvoorbeeld. Natuurlijk kent onze redactie de wijk van voor naar achter, maar zelfs dan blijkt er nog genoeg te ontdekken.

We slaan namelijk linksaf richting Brandenburgerstraat, via één van de smalste straatjes van Groningen. Breedte: net groot genoeg om een kliko doorheen te slepen, maar niet groot genoeg om met zijn tweeën naast elkaar te fietsen.

We komen tot stilstand op een bijna claustrofobisch klein kruispunt, waar de rust en het groen langs de huizen schril afsteken tegen de drukte van het station waar we zojuist waren. “Zo“, roept Sybo. “We zijn in de grote stad.”

 

Overal een verhaal

De fietstocht brengt ons langs allemaal plekken in de stad waar een verhaal over te vertellen valt. Zoals de Sint Jans-kerk met het Werkman-monument, het UMCG, de Stadsschouwburg en de Zuiderhaven. En over elke locatie krijgen we een heel verhaal te horen.

In de Oosterparkwijk bijvoorbeeld, horen we uitgebreid het verhaal over Hans Ouwekerk en de Oosterparkrellen. Maar ook over de positieve kanten van de wijk: de woonboerderijen, de arbeidsmentaliteit en de band tussen de wijk en het voetbal.

Want tijdens de fietstocht ligt toch vooral het accent op de positieve dingen. De historie, de monumenten en de inwoners van Groningen: het zijn juist deze zaken die de rode draad vormen tijdens het uitstekend vertelde verhaal van de stad Groningen.

Tijdens een pitstop in de Prinsentuin – tevens de eindhalte voor de meeliftende redactie – stopt een van de Randstedelingen de grootst mogelijke veer in de bips van Sybo. “Ik heb nooit geweten dat Groningen zo’n leuke stad was.” Kijk, zo horen wij het graag.

Compliment Sybo, missie geslaagd.