We kregen een rondleiding in brouwerij Martinus en zagen hoe bier wordt gebrouwen

Geplaatst op:
We kregen een rondleiding in brouwerij Martinus en zagen hoe bier wordt gebrouwen

In de vakantierubriek ‘toerist in Stad’ duiken we in de rol van dagjesmens. Wat valt er hier te doen? Vandaag: een rondleiding door brouwerij Martinus.

Bier. Geliefd onder Stadjers en studenten en op een warme zomeravond niet aan te slepen op de terrassen in Stad. Onlosmakelijk verbonden met Groningen, want de stad heeft een eeuwenlange brouwerstraditie.

 

Aan de stamtafel

Eén van de brouwers die die traditie voortzet is Albert-Jan Swierstra, eigenaar van de brouwerij Martinus. Gezeten aan de stamtafel op de tweede verdieping van zijn brouwerij vertelt hij ons over zijn levenswandel. Een uitgebreid en oprecht verhaal over hoe hij als hobbybrouwer de overstap maakte naar een professioneel brouwer.

We worden welkom geheten en gelijk getrakteerd door het barpersoneel op een zacht, blond biertje uit eigen brouwerij. Het is een situatie die zich nog een paar keer zal herhalen: het proeven van een biertje uit het verhaal van Albert-Jan. Zijn bier is natuurlijk niet alleen om over te praten, het is iets om te proeven, te beleven. En dat is precies wat we in het komende uur gaan doen.

 

Gerst en mout

De rondleiding begint in de brouwerij waar zes reusachtige tanks volop staan te pruttelen. Het ruikt er heerlijk naar een bonte mix van gerst en mout, twee van de belangrijkste ingrediënten van het bier.

De hoofdketel borrelt het hardste van allemaal. Het mag dan zomer zijn, hierin wordt nu al het bokbier gebrouwen voor de herfst. “Die is over een maand klaar“, aldus Albert-Jan. “Daar zijn wij een paar maand mee bezig.”

Vol passie vertelt de bierbrouwer hoe hij zijn werk met een ambachtelijke precisie uitvoert. Hoe de ingrediënten met zorg worden uitgezocht en met liefde worden verwerkt. Want één ding wordt ons al heel snel duidelijk: Albert-Jan is een brouwer met een hele grote passie voor zijn vak.

 

Gronings water blijkt heel goed

Temidden van de de ketels krijgen we uitleg over het verschil tussen pils en bier en hoe water, gerst, hop en gist worden gecombineerd.

Het Groningse water blijkt, zo vertelt Albert-Jan, bij uitstek geschikt om bier mee te brouwen. De kwaliteit van het noordelijke water is volgens hem wat zijn bier een typisch Gronings karakter geeft. “De smaak is heel nuchter”, legt hij uit. En dat was de reden om één van de biertjes dan ook maar zo te noemen: Nuchter.

Terwijl hij vertelt worden zes glazen met Nuchter-bier uitgedeeld onder de deelnemers. “En daarom zeggen wij: ben je nuchter? Drink dan een Nuchter.” Hilariteit alom.

We lopen langs de ketels en zijn onder de indruk van de precisie waarmee het bier wordt gebrouwen. Sommige handelingen komen op de minuut aan. Doe te lang of te kort over zo’n stap, en het biertje valt er dood bij neer. Kies een verkeerde verhouding, en het aroma valt verkeerd uit.

Met grote handgebaren vertelt Albert-Jan hoe elke ketel een functie heeft en hoe elke stap in het proces een voorwaarde is voor het perfect gebrouwen biertje.  “Wat een installatie“, merkt één van de deelnemers op, merkbaar onder de indruk. “Ik wist niet dat er zoveel bij kwam kijken.