5 gekke gewoontes uit Groningen

Geplaatst op:
5 gekke gewoontes uit Groningen

Soms zijn we best een eigenaardig volkje, als je kijkt naar de dingen die we soms doen.

 

1: Meervoudsvormen door de mangel halen

Op de basisschool leren kinderen correct ABN. En in het dagelijks leven in Stad? Daar wordt goed het best gedaan om dat correcte taalgebruik zo snel mogelijk af te leren.

Twee keer een kip? Kips. Regelmatig een aardbeving? Aardbevings.

Stadjers met hun wortels in Oost-Groningen kunnen het zelfs nog een stapje bonter maken en gebruiken ook een ‘s’ waar ander persoon ‘en’ zegt. Eén vingers? Tien vingeren.

 

2: Klagen, klagen, klagen

In het noorden hebben we het maar mooi. Een pracht van een stad, die bruist en altijd wat te bieden heeft. En dat weet ook echt elke Groninger.

En toch wordt er hier een hoop geklaagd. Nee, niet over de stad zelf. Maar over de details. Het liefst met zijn allen tegelijk. De populairste onderwerpen om over te klagen? Empirisch onderzoek ontbreekt, maar we gokken op topposities voor de FC (die kan het nooit goed doen), de gele steentjes (glad) en het weer (is ook nooit goed).

Best grappig om dan te bedenken dat één van onze populairste gezegdes nait soezen is (wat zoveel betekent als ‘niet zeuren’).

 

3: Groninger muziek luisteren

Groningen heeft een rijke traditie aan streektaalmuziek en lokale artiesten. Waar een Zeeuw niet verder komt dan BLØF, hebben wij een kust en keur aan lokale helden.

Ga maar na.

Menig Stadjer op leeftijd kan een welgemeend traantje wegpinken op de nostalgische klanken van Ede Staal. Volkszangers Rinus en Pé zijn hier wereldberoemd. Het Grönnens Laid wordt er tijdens de introductieperiode bij studentenverenigingen in-ge-ramd. En Ralf Poelman is een held, wiens enige hit door zo’n beetje elke inwoner kan worden meegezongen.

 

4: Gekke uitdrukkingen gebruiken

Het Gronings taalgebruik is in veel gevallen heel effectief: waar je in het Nederlands soms een zin nodig hebt om iets te zeggen, heeft een Groninger soms maar een enkel woord nodig.

Maar er zijn uitzonderingen. Barbecueen? Dik doun in de toene. Zwanger? De pokkel vol arms en bainen. Fantastisch? Kon minder. En zo zijn er nog genoeg andere bijzondere Groningse woorden en uitspraken.

 

5: Friezen plagen

Groningen en Friesland: het blijft een bijzondere relatie. Een gespannen relatie, soms. Want flauwe grappen over Friezen maken, dat blijft natuurlijk volkssport nummer één. Inclusief natuurlijk het nadoen van het Friese accent. Wat in sommige gevallen niet moeilijk is, en door plagerige Groningers soms al snel wordt bereikt door een ‘j’ in zoveel mogelijk lettergrepen te stoppen. “Hjoe gjaat hjet mjet jouw’ is dan vrij snel gevonden.