Een buurtfeest organiseren? 11 tips en een hoop inspiratie

Geplaatst op:
Een buurtfeest organiseren? 11 tips en een hoop inspiratie

De lente staat voor de deur en dus gaan mensen van alles en nog wat organiseren. Buurtfeesten bijvoorbeeld. Hoe bezorg je je buren een topdag? Elf tips boordevol inspiratie

 

11 tips voor de organisatie van een buurtfeest.

#1: Doe het samen

Vele handen maken licht werk. Zorg daarom dat je een groepje mensen vindt met veel zin en veel tijd. Doe het vooral niet in je eentje, want naast een baan of een studie is dat eigenlijk niet te doen. Dan liever in een groepje met wie het onderling bovendien goed klikt, want dan werkt wel zo fijn.

2015-09-05 20.20.52

#2: Maak een stappenplan

Elk buurtfeest begint met een brainstormsessie. Maak een stappenplan: wat hebben we nodig? Wie doet wat? Schrijf alles op, hang overal een tijdspad aan en je hebt een grof idee van hoe je dit aan gaat vliegen.

2015-09-05 20.28.10

 

#3: Regel de praktische zaken

Met een goede locatie kom je een heel eind, zoals een vijver of een plein in de wijk. Op straat is ook een optie, want in sommige gevallen helpt de gemeente mee om de straat af te zetten. Voor de rest is het een kwestie van veel dingen regelen. Een checklist van wat je zo ongeveer nodig hebt:

  • Muziek
  • Een partytent (eentje waarvan de zijkanten dicht kunnen bij regen)
  • Drinken
  • Hapjes (je kan ook afspreken dat iedereen iets meeneemt, meestal heb je dan véél te veel eten)
  • Een barretje
  • Zitstoelen of banken
  • Een tapinstallatie en koelkast voor de fris
  • Een Dixie
  • Duct Tape

De meeste dingen zijn wel te huur als je even googelt en sommige verhuurbedrijven verhuren zelfs all-in.

Ook een buurtfeest organiseren? Doe je voordeel met onze tips

#4: Regel je begroting

Een feestje kost nou eenmaal geld. Zet alles dus even goed voor jezelf op een rijtje: wat kost een fust, tent of installatie? Als je huurt, onderhandel dan even over de prijs.

En kijk ook even goed wat er in je buurt te regelen is. Flyers maken, installatietechniek, inkoop van drinken: het zijn vaak dingen die je via een buurtbewoner goedkoop kan regelen. En soms wil de snackbar om de hoek nog wel eens wat gratis friet afleveren in ruil voor een vermelding op de flyer.

2015-09-05 20.29.49

#5: Subsidie

Als je het slim speelt dan hoef je niet alles zelf te betalen. Is jouw feest gericht op zowel studenten als Stadjers? Kijk dan even naar de Leven in Stad-subsidie, want die kan oplopen tot € 500. Da’s toch mooi meegenomen.

Een gesprek met de VVE’s (Vereniging Van Eigenaren) wil ook nog wel eens helpen. Leuk verhaal: in de Zeeheldenbuurt is het wel eens gebeurd dat een VVE nog geld in de pot had, wat voor het einde van het jaar op moest. Dat was een mooie aanvulling op het budget.

En knoop ook eens een praatje aan met de wijkvereniging, want die ontvangen subsidies gebaseerd op het aantal mensen in de wijk.

2015-09-05 19.32.25

#6: Denk aan de kleinste buurtbewonertjes

Ouders komen pas als er ook iets te doen is voor kun kinderen. Dus onthoud deze gouden tip: zorg ook voor wat vermaak voor de allerkleinste buurtbewonertjes. Een springkussen doet het altijd goed, grote ballen op het water nog beter.

2015-09-05 18.43.56

#7: Regel stekkers en stekkerdozen

Je koeling, verlichting en tap draaien niet uit zichzelf, ze hebben stroom nodig. In principe hoef je daar geen krachtstroom voor te gebruiken, meestal is het al voldoende om een verlengsnoer vanuit een woonkamer te trekken. Gebruik dan wel rubberen beveiligde stopcontactdozen (te koop in de tuinwinkel en vaak ook te huur in combinatie met een tapinstallatie).

Bel eventueel even met de gemeente om te kijken of je alles waterdicht onder de grond mag aanleggen.

DSC04795

 

#8: Hou het bescheiden, dat scheelt je een vergunning

Wordt jouw feest de nieuwe Project X? Mooi, maar bij massale feesten zit je wel met vergunningen, met vluchtroutes en met afspraken met de brandweer.

Houd het daarom op het formaat van een uit de hand gelopen tuinfeest. Dan is het genoeg om je buurtfeest even aan te melden bij de gemeente en is het niet nodig om een vergunning aan te vragen.

2015-09-05 22.32.05

 

#9: Promotie

Je insteek: íedereen in de straat moet weten dat er een feestje is. Doe flyers in de bussen, benader mensen persoonlijk en zorg voor een Facebook-pagina.

Posters hang je in de buurtkroeg en in de winkel. Wonen er veel studenten in de buurt? Kijk dan even of je een kop koffie kan drinken met een studentenvereniging in de buurt, zodat die het aan hun leden kunnen doorgeven.

2015-09-05 23.07.15

#10: De dag zelf!

Na een lange voorbereiding is het moment van je feest dan toch eindelijk aangebroken. Tip: Ga eerst even samen lunchen voor het groepsgevoel.

Als de tenten en de tap worden afgeleverd dan begint het echte werk, namelijk het opzetten van alle spullen. Zorg voor een bardienstrooster en je bent klaar voor de dag. Een heleboel dingen die regelen zichzelf namelijk wel.

De BBQ-ploeg ontstaat meestal wel spontaan en ouders passen uit zichzelf vaak ook op elkaars kids.

2015-09-05 19.57.39

#11: Slim schoonmaken scheelt een hoop werk

Geen zin in veel schoonmaakwerk? Tip van de dag: hang vuilniszakken met tape op aan de tent, want dat scheelt je na afloop een hoop troep. Bel van tevoren even met de gemeente, want dan weten ze dat de ondergrondse container deze week even iets eerder vol zit dan normaal.

2015-09-05 20.55.37

Met oneindig veel dank aan Marc Wiers van Bewonersorganisatie Zeeheldenbuurt voor het geven van deze tips! De foto’s werden gemaakt tijdens het buurtfeest wat de Zeeheldenbuurt vorig jaar organiseerde met behulp van subsidie van Leven in Stad.