Factcheck: verdienen afgestudeerden in de Randstad meer dan hier?

Geplaatst op:
Factcheck: verdienen afgestudeerden in de Randstad meer dan hier?

Een veelgehoorde opmerking: studenten vertrekken na hun studie allemaal naar de Randstad, omdat ze daar meer verdienen dan hier.

Studenten vertrekken naar de Randstad, zo is het hardnekkige stigma. En het is wel te verklaren waar die gedachtengang vandaan komt. Immers, het Noorden telt in verhouding veel midden- en kleinbedrijven, maar niet zo heel erg veel grote bedrijven zoals ze die in de Randstad hebben.

Maar is de arbeidsmarkt daar nou echt beter dan hier? Stadclickt factcheckt veelgehoorde opmerkingen over de arbeidsmarkten van het Noorden en het Westen.

 

Bewering: alle studenten vertrekken na hun studie.

Niet alle studenten vertrekken na hun studie naar de Randstad, maar het zijn er wel veel. De lokale politieke partij Student & Stad maakte vorig jaar de balans op en kwam met forse cijfers aanzetten: ruim zeventig procent van de studenten haalt in Groningen z’n bul en vertrekt daarna naar de Randstad.

Beoordeling stelling: niet waar (maar het zijn er wel veel).

 

Bewering: In de Randstad verdien je meer

Schokkende conclusies hier. Groningen staat in de top vijf van de gemeenten met het laagste inkomen, met een gemiddeld inkomen van € 18.400. In Amsterdam ligt het gemiddelde op € 21.600 en in Utrecht op € 23.100. Een behoorlijk verschil.

Beoordeling stelling: waar.

 

Bewering: de huizen zijn hier goedkoper.

De maandelijkse betaling voor huur en hypotheek halen een flinke hap uit je budget. Honderd euro bespaard is honderd euro verdiend, en in dit opzicht heeft het Noorden een dikke streep voor op de Randstad.

Voor een indicatie pakten we namelijk even Funda erbij. We zochten naar een eengezinswoning met een tuintje en twee of drie slaapkamers; en noteerden het bovenste resultaat. De verschillen zijn fors.

Koop:

Huur:

  • Groningen (stad): € 1000
  • Amsterdam: € 2250
  • Utrecht: € 1625

De resultaten uit onze steekproef worden ook bevestigd door grotere hoeveelheden data, verzameld door eigenhuis.nl. Die kwam uit op een gemiddelde woningprijs van € 200.000 voor Groningen en Friesland; € 350.000 voor Noord-Holland en zelfs € 400.000 voor Utrecht.

Beoordeling stelling: waar.

 

Bewering: de werkloosheid ligt in Groningen veel hoger.

In 2017 lag het landelijk gemiddelde van werkloosheid op 4,9 procent. In Groningen zijn er ruim tienduizend mensen zonder werk, goed voor een percentage van 7,7 procent. Dus in dat opzicht doen we het hier niet zo heel erg goed.

Maar er is wel een positieve beweging aan de gang. De werkloosheid daalt hier in een hoog tempo: in mei daalde de werkloosheid 6,4 procent ten opzichte van april. Groningen is dan wel niet de snelste daler (dat zijn Drenthe en Friesland met respectievelijk -8,2 en -7,0 procent) maar we doen het wat dat betreft niet slecht.

Bewering: wie in Groningen afstudeert, komt gemakkelijk aan een baan.

Het Groninger onderwijs staat nationaal en internationaal hoog aangeschreven. Een goed uitgangspunt voor wie een baan zoekt, zou je denken.

En dat blijkt te kloppen. Neem nou de studenten van de Hanzehogeschool. Anderhalf jaar na hun afstuderen, is volgens de HBO-monitor maar 2,4 procent werkloos. Daarmee doen ze het beter dan de andere hbo-studenten, want landelijk is daarvan 3,2 procent na dezelfde periode nog werkloos.

Beoordeling stelling: waar.