5 exotische dieren die tegenwoordig in Groningen leven

Geplaatst op:
5 exotische dieren die tegenwoordig in Groningen leven

Vijf exotische diersoorten die door biologen zijn gespot in de stad Groningen.

De senegalpapegaai, Canadese gans en de halsbandparkiet: door toedoen van de mens rukken planten en dieren op naar Nederland.

Natuurlijke vijanden hebben ze hier niet, dus kunnen ze zich naar hartelust voortplanten. En zo hebben we inmiddels een hele rits flora en fauna die we hier vroeger niet kenden.

Vijf voorbeelden van exotische nieuwkomers in Stad, verzameld met dank aan milieuexpert Wilfred Reinhold.

 

1: De senegalpapegaai

De senegalpapegaai komt overgevlogen uit West-Afrika en heeft – kennelijk – een voorliefde voor onze stad. Nergens anders in Nederland komt de vogel voor, behalve dan in onze Stad: de papegaai woont al zo’n 20 jaar in het Noorderplantsoen.

 

2: De nijlgans

De oude Egyptenaren zagen de nijlgans als een heilig dier en beeldden hem regelmatig af op de kunst die is teruggevonden in die periode. Het diertje kan best zwemmen, maar brengt toch het liefste zijn tijd door op het land. In de omgang schijnt het trouwens geen prettig diertje te zijn, want zeker in het broedseizoen gebruikt de nijlgans bruut geweld om de nesten van andere vogels in te pikken.

3: De roodwangschildpad

De roodwangschildpad komt oorspronkelijk uit de VS en Mexico maar is door de jaren heen – dankzij zijn sierlijke schild – populair geworden als huisdier. In Groningen leeft er een klein aantal in de natuur, voornamelijk schildpadden die ooit zijn ontsnapt of zijn uitgezet. Het is hier een beschermde diersoort, die zich niet in het wild voortplant (daarvoor is het hier net te koud).

 

4: De halsbandparkiet

De halsbandparkiet leefde oorspronkelijk in India en Afrika maar werd – zo gaat de legende – ooit meegenomen door een stuurman op de vloot van Alexander de Grote. Inmiddels leeft de papegaaiachtige over heel de wereld en is het diertje ook gesetteld in het Noorden. De halsbandparkiet woont het liefste in tuinen en boomgaarden in de stad.

 

5: De muskusrat

De muskusrat een uitheemse diersoort? Je zou het niet zeggen, maar het is wel zo. Het waterkonijn komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en werd minder dan honderd jaar geleden in Europa uitgezet door een Tsjechische graaf. Sindsdien loopt de Europese populatie in de miljoenen. De waterrijke gebieden in Groningen schijnen ze nogal prettig te vinden, omdat ze daar naar hartelust kunnen graven en zwemmen.

 

Campagne tegen exotische planten en dieren

Nieuwe diertjes: dat klinkt natuurlijk erg leuk. Maar het heeft ook een nadeel. Doordat natuurlijke vijanden ontbreken, hebben uitheemse flora en fauna vrij spel. Geen goede zaak, vindt het platform Stop Invasieve Exoten. Daarom houdt het platform deze week een bewustwordingscampagne in Groningen.

De hele week vertelt bioloog Klaas Nanninga in het Natuurmuseum over deze zogeheten invasieve exoten en stond het platform afgelopen zondag met een informatiekraam in het Noorderplantsoen.

Afbeeldingen: Wikimedia, Creative Commons.