Roundup: dit is het Groninger nieuws rondom Prinsjesdag

Geplaatst op:
Roundup: dit is het Groninger nieuws rondom Prinsjesdag

De derde dinsdag van september is meer dan een hoedjesparade. Dit is het belangrijkste Groninger nieuws van vandaag.

 

Groningen is genoemd in de troonrede

De provincie Groningen komt voor in de troonrede. De regering gaat investeren in het hele gebied met het Nationaal Programma Groningen. De gaswinning wordt versneld gestopt en mensen met een huis dat versterkt moet worden krijgen meer urgentie.

 

Meerdere steden, waaronder Groningen, trekken aan de bel

De regering houdt geld over, maar grote steden moeten bezuinigen. En daarom trekken meerdere gemeenten – waaronder wethouder Paul de Rook van de gemeente Groningen – aan de bel op de vooravond van Prinsjesdag.

 

Dit is wat de miljoenennota betekent voor jou

Traditiegetrouw lekte een deel van de miljoenennota nog voor Prinsjesdag uit. Het Dagblad van het Noorden bestudeerde de plannen en vertaalde de inhoud naar de noordelijke achterban.

 

Groen-wit  in de residentie

Kamerlid Antje Diertjens (D66) komt oorspronkelijk uit Groningen en houdt de noordelijke eer hoog in het vaandel. Met een groen -wit hoedje, gemaakt in een Gronings naaiatelier, verscheen ze vandaag in Den Haag.

 

Snellere verbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, graag

De drie noordelijke provincies maken bij het krieken van de dag een statement: het Noorden moet een snelle verbinding krijgen tussen Noord-Nederland en de Randstad. Die zou er moeten komen door de bestaande verbindingen te verbeteren.

 

Groninger leraren dreigen met acties

Harde woorden vanuit Groningen, voorafgaand aan Prinsjesdag. Het noordelijke rayon van de landelijke onderwijsbond AOb eist extra geld voor het primaire onderwijs. Komt dat geld er niet, dan zullen er nieuwe acties volgen.

 

Te weinig stroom voor een extra trein naar Zwolle

Er is te weinig spanning op de bovenleiding van de trein van Groningen naar Zwolle, vertelt ProRail in de aanloop naar Prinsjesdag aan het kabinet. Het gevolg is dat er geen langere (of extra) treinen naar Zwolle kunnen reiden, tenzij er extra geld volgt.