Typisch Gronings kerstdiner- Genieten van deze 5 streekgerechten

Geplaatst op:
Typisch Gronings kerstdiner- Genieten van deze 5 streekgerechten

Het duurt nog iets meer dan een maand, maar wij zijn hem al aan het plannen: het kerstdiner.

Eten, dat doen we in Groningen graag. Het liefst tot je ploft. En wij van Stadclickt doen dat natuurlijk het meest graag met streekgerechten. Onze menukaart voor het weekend.

 

#1: Eierbal bij de borrel

een eierbal is typisch gronings eten

Open deur natuurlijk: bij het diner mag de eierbal niet ontbreken. Heel gemakkelijk om zelf te maken met een doos eieren, een paar blikken ragout en een pan met hete zonnebloemolie van de super. Check het recept voor een eierbal.

 

#2: Krentjebrij als voorgerecht

Groninger benaming voor watergruwel. Een smakelijk soepje van bessensap, op smaak gemaakt met gerst, gort en krenten. Simpel, goedkoop en typisch Gronings.

 

#3: Stamppot mous als hoofdgerecht

gronings eten stamppot mous

Mous is de Groninger variatie op de stamppot boerenkool en wordt van oudsher gegeten op boerderijen zodra de ‘r’ in de maand zit. Typisch Gronings eten dus.

Grunniger mous verschilt van de normale boerenkool doordat de rookworst en het kuiltje met jus ontbreken. In plaats daarvan wordt een Groninger dreuge worst toegevoegd. Soms los, maar meestal meegekookt en in plakjes toegevoegd aan de stamppot. Liefst nog samen met veel speklaps. De jus van de speklappen roer jenamelijk door het eten, om de typische vleessmaak toe te voegen aan de piepers.

 

#4: kniepkoukies als toetje

kniepertjes - typisch gronings eten
Kniepkoukies oftewel kniepertjes zijn in Grunn’n en Drenthe onlosmakelijk verbonden met de jaarwisseling. Maar we smokkelen een maandje en zetten ze nu al op de tafel… Gewoon omdat de zoete koekjes met kaneel zo lekker smaken. Kost je een paar euro’s voor een wafelijzer maar levert je wel een goed nagerecht op (waar je het hele jaar wat aan hebt.

 

#5: Eindigen met een Gronings biertje tijdens het uitbuiken

Pokkel vol van al dat typisch Groningse eten? Mooi. Tijd om op de bank te ploffen om traditioneel bij te komen van het bunkerfestijn wat je zojuist hebt ondergaan. En dat doe je natuurlijk met een typisch Gronings biertje, verkrijgbaar in de meeste supermarkten en slijterijen.