Grillen en muziek luisteren voor een betere buurt

Geplaatst op:
Grillen en muziek luisteren voor een betere buurt

Het buurtfeest-seizoen is in volle gang. In het 2e Schilderskwartier draagt het samen grillen en live-muziek luisteren een positieve steen bij aan de sfeer in de buurt.

Het 2e Schilderskwartier is een beetje een dorpje binnen de binnenstad. Verscholen achter de Kraneweg en de Aweg, met de binnenstad binnen handbereik en uitzicht op de historische watertoren. Met hoge gebouwen, waar mensen redelijk dicht op elkaar wonen. Op straat wordt hier nog naar elkaar gegroet, wat aangeeft dat het met de sociale samenhang in de wijk wel goed zit.

Waar die samenhang vandaan komt? Wie het weet mag het zeggen. Wellicht heeft het centrale pleintje er iets mee te maken, want elke keer als we met goed weer door de buurt fietsen, zien we hier mensen bij elkaar komen.

Dit pleintje (het H.W. Mesdagplein) is éénmaal per jaar het toneel van het grote buurtfeest, waarbij de speklappen uit de verpakking gaan en de fusten worden aangerukt. Waarbij buurtbewoners de muziekinstrumenten pakken en voor de gelegenheid een buurtbandje vormen. Heerlijk, zulke initiatieven.

En het heeft een functie. Het jaarlijkse buurtfeest wordt niet zonder reden gehouden, want de organisatie wil zo de samenhang in de buurt bevorderen. En dat lukt. Het feest trekt niet alleen de Stadjers; ook de bewoners van de studentenhuizen in de buurt laten hun gezicht zien. En zo zien we het natuurlijk graag.

 

Twee van de drie fusten

MESDAGPLEIN

De organisatie van het evenement kijkt terug op een succesvolle dag. “In totaal telden we ca 150 deelnemers“, vertelt Heinrich Winter aan ons na afloop namens de organisatie. “Nog meer dan vorig jaar vond een ontmoeting tussen Stadjers en studenten in de Schildersbuurt plaats.”

In de twee partytenten op het plein ontbrak het gelukkig niet aan eten en drinken. “Veel buurtbewoners brachten wat te eten mee,” vertelt Heinrich Winter namens de organisatie. “En de organisatie zorgde voor heerlijke soep en de drank.”

Een leermoment weet de organisatie wel aan te dragen, want in tegenstelling tot vorig jaar raakten maar twee van de drie fusten bier leeg. “Er is dus nog ruimte voor verbetering. Dat gaan we volgend jaar weer proberen!”

 

Samen barbecueen bevordert de samenhang

Lees ook:  Onze favoriete items uit vijf jaar Stadclickt.nl

Tijdens de opening wees wijkwethouder Roeland van der Schaaf op het belang van initiatieven zoals deze. Een buurtbarbecue klinkt misschien wat triviaal, maar het belang is eigenlijk heel groot. Daarom wees de wijkwethouder op het belang van een organisatie die de kar durft te trekken, in samenhang met de sociale cohesie in de buurt.

Voor de gemeente is dat alleen maar fijn, want het levert waardevolle input op – zoals onlangs het bestemmingsplan binnenstad, wat door een initiatief vanuit de Schildersbuurt tot stand kwam.

Tijdens een inspirerende speech wees wijkwethouder Roeland van der Schaaf wees op het grote belang van een stevige organisatie en cohesie in Groninger buurten. De wijziging van het bestemmingsplan binnenstad e.o. is mede een initiatief vanuit de Schildersbuurt tot stand gekomen. Hij gaf ook aan oog te hebben voor de kwaliteit van de wijk, waar het evenwicht in de bewoning wel wat zoek is geraakt.

Lees ook:  Stadclickt stopt ermee

De buurtbarbecue in dit verhaal is financieel gesteund door platform Leven in Stad, waar Stadclickt.nl deel van uitmaakt. Ook subsidie aanvragen voor een activiteit met de buurt? Lees dan even verder.