5x waar de namen van studentenverenigingen vandaan komen

Geplaatst op:
5x waar de namen van studentenverenigingen vandaan komen

Waar komen de namen van de bekendere studentenverenigingen vandaan?

Studentenverenigingen doen volgende week hun best om indruk te maken op de nieuwe Groningers tijdens de KEI-week. Dizkartes, Albertus… Zo vertrouwd als de namen zijn voor Stadjers, zo nieuw zullen ze zijn voor de aankomende eerstejaars.

Maar even eerlijk, handen in de lucht als je weet waar al die namen betekenen. Ken je ze allemaal? Click’t zet er vijf voor je op een rijtje.

 

1: Albertus Magnus

De club is vernoemd naar een middeleeuwse filosoof die zo rond 1200 in Keulen werd geboren. Naast wetenschapper was Albertus Magnus een politieke bruggenbouwer, waardoor de paus hem uitnodigde om in Rome een geschil op te lossen. Het leverde hem een wit voetje op in het Vaticaan, waardoor hij uiteindelijk in 1622 zalig werd verklaard.

 

2: Ad Tempus Vitae

Ad Tempus Vitae doet meer dan alleen hard feesten

Bij de oprichting in 1970 koos deze afsplitsing van studentenvereniging GSV voor de toepasselijke naam Ad Tempus Vitae. Waarom toepasselijk? Nou, de naam is Latijns voor ‘voor het leven’. En dat klopt volgens ons ook wel: onlangs gingen we bij de vereniging op bezoek en ontdekten dat levenslange vriendschappen de basis vormen van het lidmaatschap.

 

3: Bernlef

bernlef in de tuinstraat in groningen

Bernlef was een dichter in de 8e eeuw, zo gaat de overlevering. Zo blind als het maar kan, totdat hij genezen werd door apostol Liudger en prompt bekeerde tot het christendom. De legende gaf de naam aan de Friese studentenvereniging. Ook de Nederlandse schrijver Hendrik Jan Marsman koos ‘Bernlef’ als pseudoniem, maar in tegenstelling tot wat soms wordt gedacht is de studentenvereniging naar hem niet vernoemd.

 

4: Dizkartes

studentenverenigingen vieren feest op straat 5

Een verbastering van de naam van de Franse filosoof René Descartes, die tegenwoordig wordt gezien als de vader van de moderne filosofie. Bekendste uitspraak: “Cogito ergo sum”, oftewel: “Ik denk, dus ik ben.”

 

5: Vindicat

grotemarkt2016-1

Voluit heet de studentenvereniging aan de Grote Markt ‘Vindicat atque Polit’, wat Latijns is voor ‘Handhaaft en Beschaaft’. Heeft de sociëteit sinds jaar en dag in het pand ‘Mutua Fides’, wat zoveel betekent als ‘wederzijds vertrouwen’.