10 bezienswaardigheden in Groningen

Geplaatst op:
10 bezienswaardigheden in Groningen

Tien bezienswardigheden in de stad Groningen.

 

#1: De synagoge in de Folkingestraat

Voor de Tweede Eereldoorlog kende Groningen een grote Joodse gemeenschap. Zeventig jaar later is de gemeenschap minder groot, maar nog steeds erg hecht en bovendien actief. D

Synagoge in de Folkingestraat is nog steeds in gebruik als gemeente, en daardoor op zaterdag voor het publiek gesloten. Op de andere dagen van de week is de synagoge toegankelijk en worden er leerzame rondleidingen gegeven.

Lees ook:  Tijdens een rondleiding door de Synagoge keken we onze ogen uit

 

#2: De Prinsentuin

Een onmisbaar onderdeel van een bezoek aan Groningen is de Prinsentuin. Een groene oase van rust; en dat in hartje centrum.

Lees ook:  De pracht van de Prinsentuin

 

#3: De Martinitoren

De Martinitoren is hét ikoon van Groningen en dus bezienswaardigheid die je gezien wilt hebben. De 97 meter lange toren wordt door Groningers liefkozend d’Olle Grieze genoemd en is van buiten én van binnen te bezichtigen.

Lees ook:  Martinitoren beklimmen? Openingstijden, info en prijzen

 

#4: Het Pepergasthuis

Het Pepergasthuis bevindt zich in de hart van het uitgaansgebied van Groningen. De rust en het groen vormen daardoor een bijzonder contrast met de drukte die hier’s nachts plaatsvindt.

Lees ook:  Vijf plekken waar je de stilte hoort

 

#5: Het Hoofdstation

Het Hoofdstation van Groningen is een architectonisch pareltje aan de rand van de binnenstad. Het karakteristieke rijksmonument bevat elementen uit de renaissance en uit de gotiek en werd voltooid in 1896.

Lees ook:  Drie hittegolven zorgen voor drukste Papiermolen in tien jaar

 

#6: Verschillende standbeelden in de binnenstad

In Groningen is de binnenstad doordrenkt met kunst. Het begint op het stationsplein, waar het Peerd van Ome Loeks (de hoofdrolspeler uit een oud Gronings kinderliedje) je toelacht. En zo zijn er nog een stuk of wat beroemde standbeelden te noemen.

Lees ook:  5 standbeelden die iedere Groninger herkent

 

#7: Pakhuizen

Groningen is van oudsher een handelsstad. De vele pakhuizen herinneren daar aan, waarvan de meeste zijn te zien aan de Hoge en Lage der A.

Lees ook:  Op een rondvaartboot gaan alle bruggen voor je open

 

#8: Het oudste gebouw van Groningen

Groningen heeft een rijke historie, wat je terugziet in de vele oude gebouwen. Het oudste gebouw staat in de Oosterstraat en dateert uit de dertiende eeuw. Dit gebouw doet tegenwoordig dienst als horecagelegenheid en is dus open voor het publiek (al is het interieur gemoderniseerd).

Lees ook:  5 gebouwen waarvan je niet wist dat ze zó oud waren

 

#9: Het Goudkantoor

Nog zo’n spoor van het rijke handelsverleden van Groningen ligt verscholen achter het Stadhuis. Het Goudkantoor herinnert aan de lang vervlogen tijden waarin de handel plaatsvond met edelmetalen. Het oude Goudkantoor is tegenwoordig in gebruik als horecagelegenheid en dus van binnen te bezichtigen.

Lees ook:  Over de waag bij de Zuipstraat

 

#10: Sint-Jozefkathedraal

Een bezoek aan Groningen is niet compleet zonder een bezichtiging van één van de vele kerken die de stad rijk is.

Eén van de meest indrukwekkende kerken, met ruime openingstijden, is de Sint-Jozefkathedraal in het centrum. De neogotische kerk werd gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en kenmerkt zichzelf door de kenmerkende toren. De kerktoren laat vanuit elke kijkhoek twee wijzerplaten zien, en vanuit een enkele kijkhoek zelfs drie. Deze bijzonderheid heeft de kerk de bijnaam ‘dronkemanstoren’ opgeleverd.

Lees ook:  Dit wordt het uitzicht vanaf WestCord