5 standbeelden die iedere Groninger herkent

Geplaatst op:
5 standbeelden die iedere Groninger herkent

Groningen eert zijn helden op straat.

Volgens Wikipedia staan er in de binnenstad ruim 300 standbeelden van fictieve figuren en helden uit vervlogen tijden. Onze vijf favorieten, wie ze zijn en waar ze staan.

 

1: Aletta Jacobs, Harmonieplein

Aletta Jacobs (1854-1929) introduceerde de girl power in Groningen. Ze was in 1871 de eerste vrouw in Nederland die aan een universiteit studeerde en was daarmee één van de eerste voorvechters voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.

 

2: Peerd van Ome Loeks, stationsplein

Elk kind in Stad is opgegroeid met het beroemde liedje van het dooie peerd van Ome Loeks. Maar dood? We noemen hem liever onsterfelijk. Met dank aan het witte beeld van kunstenaar Jan de Baat op het plein voor het hoofdstation.

3: De fluitist, Waagplein

De pracht van het Groninger Goudkantoor maakte een grote indruk op de Italiaan Roberto Barni. Die indruk legde hij voor altijd vast in zijn standbeeld van de fluitist, officiëel bekend als ‘appuntamento con la musica’. De fluitist is op weg naar een afspraak, maar raakt geïntrigeerd door het prachtige pand en kijkt daarom nog snel eventjes om.

 

4: Sint-Joris en de draak, Martinikerkhof

Het metersgrote bronzen beeld van de heilige Joris herinnert aan de bombardementen die tijdens de Tweede Wereldoorlog de stad zwaar beschadigden. Elk jaar de vaste locatie voor de Dodenherdenking in Groningen.

 

5: Blote Bet, Herebrug

Eigenlijk heet dit standbeeld ‘Landbouw en veeteelt’, maar door de jaren heen zijn Groningers het beeld liefkozend ‘blote bet’ gaan noemen. Het koren rond haar middel staat voor de landbouw, het schaap onder haar voet voor de veeteelt.