5 dingen om te ontdekken tijdens Open Monumentendag

Geplaatst op:
5 dingen om te ontdekken tijdens Open Monumentendag

Vandaag is Open Monumentendag. Deze vijf gebouwen wil jij van binnen gaan bekijken.

 

#1: Het geheim van de Watertoren

Typisch zo’n kans die je niet elke dag krijgt: de Watertoren van binnen bekijken. Iedereen kent de aanblik van dit bijzondere gebouw bij het Noorderplantsoen, maar wie is er wel eens binnen geweest? Voor nieuwsgierigen: dit is je kans.

 

#4: Het mysterie van Turfsingel 46

Wat gebeurt er achter de deuren van Turfsingel 46? Het antwoord op die vraag is slechts bij enkelen bekend, want op dit adres huist de loge van de Groninger afdeling van de Vrijmetselaars. Vandaag ontdek je alles over de indrukwekkende geschiedenis van dit gebouw én krijg je een rondleiding door de Tempel.

 

#2: De opzienbarnde geschiedenis van de Blauwe Boerderij

blauwe-boerderij-oosterparkwijk-groningen-1

In de Oosterparkwijk ligt een pareltje verscholen: de Blauwe Boerderij. Onderdeel van het Blauwe Dorp, een gehucht wat door de jaren heen is opgeslokt door de voortdurend uitdijende stad. Tijdens onder meer een fototentoonstelling zie het bijzondere verhaal van dit dorp.

 

 

#1: De gewelven dan de Der Aa-kerk

der aa kerk groningen

De Der Aa-kerk is uiteraard dé eyecatcher van de Vismarkt. De monumentale kerk is, gek genoeg, relatief weinig open. Een uitgelezen kans dus om hem van binnen te zien, eventueel tijdens een rondleiding langs de gewelven.

 

 

#3: De pracht van het Provinciehuis

redenen om te gaan stemmen voor de provinciale staten

Het prachtige provinciehuis is de hele dag lang het toneel van verschillende activiteiten. Zo presenteert Commissaris van de Koning René Paas een pubquiz en kruipt stadshistoricus annex acteur Beno Hofman tot tweemaal toe in de huid van stadshistoricus Johan Adriaan Feith.

Voor het hele programma kijk je op erfgoed.groningen.nl/openmonumentendag.