5 leukste straten in Groningen

Geplaatst op:
5 leukste straten in Groningen

Dit zijn de vijf leukste horeca- en winkelstraten van Groningen.

Waar kun je het beste shoppen, loungen en je nieuwe Insta-pics schieten? Onze vijf favorieten.

1: De Folkingestraat

In de Folkingestraat vind je van alles, behalve eenheidsworst. Grote winkelketens? Die zijn hier niet. Okay, de Intertoys heeft er een tijdje terug een vestiging geopend. Moet kunnen. Maar voor de rest? Allemaal unieke ketens. Delicatessen, hipsterkleding en handwerk. Een barbier, een veilinghuis en een kunstgalerij. En natuurlijk de historische synagoge, die dubbele dienst doet als expositieruimte.

 

2: De Zwanestraat

zwanestraat groningen

De leukste winkelstraat van Groningen? In de Zwanestraat vind je een grote greep mode- woon en eetzaken en sommige van de meest unieke winkelformules die je maar kan bedenken. Een bakkerscafé, een kaasspecialiteitenwinkel (toepasselijk de Kaaskop genoemd) en een vrolijke winkel met de bijzondere naam Woonzooi. Lekker eten kun je in deze straat sowieso, en voor de liefhebber is er een overdekte terras. Een must-see straat, dus.

 

3: Oude Kijk in ’t Jat

oude kijk in t jatstraat groningen

In de Oude Kijk in ’t Jat lééft het. Door de twee nabijgelegen universiteitsgebouwen bruist het hier en hoor je – met dank aan de internationalisering van de studentengemeenschap – tientallen talen door elkaar heen.

Net als de twee straten hierboven is het unieke bedrijven wat de spreekwoordelijke klok slaat. Hippe koffietenten, één van de oudste bordspellenwinkels van Groningen en kleding die je nergens anders tegenkomt. En dan is er natuurlijk nog het plein van De Harmonie, waar het borstbeeld van Aletta Jacobs de gang van zaken op straat nauwlettend in de gaten houdt.

4: Hoge en Lage der Aa

der aa groningen

Aan de rand van het centrum bevinden zich de Hoge en Lage der Aa: twee straten met een paar van de duurste grachtenpanden van in Groningen krijgen. Wat heet: een wandeling langs de kade brengt je langs 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten, een fors aantal voor een relatief klein stukje vierkante kilometers. En er is genoeg te doen. Cafeetje met een terras langs het water, een handjevol winkels en een ontzagwekkend aantal boten.

 

5: Kromme Elleboog

kromme elleboog

Genoeg gewandeld? Mooi, want dan is het tijd voor die ándere sport die je in Groningen zo goed kunt uitvoeren: de honderd meter barhangen.

Groningen heeft met de Peper- en de Poelestraat natuurlijk al een uitstekend uitgaansgebied met talloze cafés. Maar er is nog zo’n horecazone, maar dan in het klein: de Grote en Kleine Kromme Elleboog. Plek voor een handjevol bruine biercafé’s. Iets minder bekend, maar daarom niet minder gezellig. Integendeel. Een smalle straat aan de rand van het centrum met meer cafés per vierkante meter dan er duiven op de markt zijn. Aanraders noemen we niet, want het zijn stuk voor stuk toppers.