Brownies & Downies Groningen opent in Oosterstraat

Geplaatst op:
Brownies & Downies Groningen opent in Oosterstraat

Brownies & Downies helpt mensen met een verstandelijke beperking aan een baan in de horeca. Eigenaar Nicole vertelt over het concept van de lunchroom, die volgende maand opent in de Oosterstraat.

Waarom Brownies & Downies?
“Ik werk zelf in de zorg, mijn vriend Frank in de verslavingszorg. We wilden altijd al een dagbesteding beginnen voor mensen met een beperking. We dachten altijd: dat doen we wel als we veertig of vijftig zijn. Totdat we in contact kwamen met het hoofdkantoor van Brownies & Downies in Veghel. Binnen vier week was het idee rond. ”

Wat gaat straks opvallen aan jouw zaak?
“Dat we dingen soms op een andere manier doen dan andere zaken. Als iemand bijvoorbeeld niet kan lezen of schrijven, laten we de klant gewoon de bestelling zelf opschrijven. ”

Wil iemand met een verstandelijke beperking wel in de bediening werken?
“Iemand met autisme vindt soms het contact met mensen lastig. Dat is voor mij geen probleem, want ik kan me aanpassen aan wat iemand wil leren. Iemand die nog niet goed met mensen omgaat, kan misschien heel goed komkommers snijden in de keuken. ”

Sollicitatiegesprekken voor Brownies en Downies

In dit pand opent Brownies en Downies Groningen

Hoe kom je aan personeel met een beperking?
“Veel netwerken en een oproep op Facebook. Ik ken natuurlijk een heleboel mensen vanuit de zorg. Momenteel liggen er tien aanmeldingen. Tijdens een sollicitatiegesprek kijk ik of het klikt en of mensen enthousiast zijn. En of ze op een leuke manier communiceren. ”

En de begeleiding?
“Die doe ik. Vooral een kwestie van overzicht houden en aansturen. Dat je binnen twee minuten op een nieuwe klant afstapt, dat is wellicht niet vanzelfsprekend. Dus daar stuur ik dan op.”

Past deze zaak bij Groningen?
“De mensen uit Veghel werden gelijk enthousiast toen ze de stad zagen. De binnenstad bruist en zelfs ’s avonds zijn er volop mensen op straat. Het is gezellig en knus. ”

Spreek je hiermee alle Stadjers aan?
“Ik denk het wel. We hebben ambachtelijk eten, zo maken we bijvoorbeeld onze kroketten helemaal zelf. Voor de liefhebber is er een high tea en speciaal voor de studenten komt er een high beer. ”

 

Roti and Niggers

IMG_20160218_122510

Hoe reageren mensen op de naam?
“Sommige mensen vinden dat het niet kan. Ze vinden de zaak wel leuk, maar de naam niet respectvol. Sikkom schreef al: “Als ik een Surinaamse toko open, noem ik het toch niet Roti and Niggers?” ”

Jij hebt zelf geen problemen met de naam.
“Ik maak me er niet druk om, want ik ken het verhaal erachter. Toen de eerste vestiging werd geopend in Veghel, toen kwam de naam van de ouders van een van de kinderen die er werkte. Als die ouders én dat kind het een goede naam vonden, wie ben ik dan om daar wat tegen te hebben? ”

De naam ‘Brownies & Downies’ in ieder geval duidelijk.
“Je weet gelijk waar je binnenloopt. Als je dan een paar minuten langer moet wachten op een bestelling, dan vind je dat niet raar.”

binnenkort

Brownies & Downies opent in de loop van april en is dan geopend van dinsdag tot en met zaterdag van half tien tot vijf. Nicole zoekt nog personeel via haar Facebook-pagina.