We vroegen aan De Belg of hij wel eens Belgen ontmoet

Geplaatst op:
We vroegen aan De Belg of hij wel eens Belgen ontmoet

In de vakantierubriek ‘toerist in Stad’ duiken we in de rol van dagjesmens. Wat valt er hier te doen? Vandaag: friet eten bij de Belg.

De markt. Twee stuks, vast naast elkaar. Het hele jaar door is het de plek voor het halen van de boodschappen. En in de zomer? Dan nemen toeristen de markt over. Hoe dat is, horen we van Milano Waterloo, die hier al 31 jaar staat met zijn inmiddels bekroonde frietkraam.

 

Milano, wat is op de markt nou het ideale zomerweer?

“Ik hoop deze zomer op iets minder zon dan hiervoor. Op hele warme dagen gaan mensen sneller naar een terras of naar het strand, en dat merk ik natuurlijk in de portemonnee. Ik zeg altijd maar: de zon is fijn voor de ogen, maar je kan er niet van eten. Het ideale zomerweer? Voor mij is dat droog weer, niet te koud en een heel klein beetje bewolking.”

Is de markt nu in de zomervakantie anders dan anders?

“Ja, je merkt dat er veel meer toeristen zijn. Dat is prachtig, want ik zie dat mensen van ver naar Groningen komen. En dat snap ik wel, want ze zien Groningen als een prachtige stad.”

En heb je wel eens Belgen aan je kraam?

“Jazeker! En die willen allemaal op de foto met mij of met de kraam, want ze vinden het hartstikke leuk om de Belgische kleuren te zien. Toen ik begon, toen vonden sommige mensen het wel raar: een Groninger die zichzelf ‘de Belg’ noemde. Maar na 31 jaar lijkt iedereen er wel aan gewend.”

Merk je tijdens de vakantie ook dat buitenlandse toeristen andere eetgewoontes hebben?

“Ja, er zitten verschillen tussen de Nederlanders en de toeristen. Het belangrijkste verschil is dat mensen uit het buitenland de mayonaise vaak apart willen. Dus in een los bakje. De mayo over de friet, dat vinden ze maar een geklieder. Zelf vind ik dat juist het leukste van dit eten – dat geklieder – maar natuurlijk heb ik voor die mensen losse bakjes met mayo. Je bent toch servicegericht.”

Hoe lang doe je dit al?

“Ik doe dit nu inmiddels 31 jaar. Ik begon hier als klein jongetje samen met mijn broer, en sta hier inmiddels met mijn hele familie. Ik ken niks anders dan dit. Ik kom van de markt, want mijn ouders en grootouders deden dit ook al. De markt, dat is mijn leven. Ik kom net terug uit Kreta, maar echt waar, ik ben liever hier dan op vakantie.”

Wat vind je zo mooi aan de markt?

“Het mooie aan de markt zijn alle verschillende soorten mensen die je hier ziet. Van een verslaafde tot de burgemeester: allemaal komen ze hier. En iedereen heeft zijn eigen verhaal, want iedereen is uniek. Daarom vind ik het ook altijd leuk om met mijn klanten te babbelen. Dat begint meestal met een praatje over het weer en levert soms hele verhalen op. Dan merk je dat geen mens hetzelfde is.”

Maak je wel eens wat mee?

“Laat ik het zo zeggen: ik kijk nergens meer van op. Zaterdagochtend lopen de laatste studenten het uitgaansleven uit, en dan zie je een hoop gebeuren. Maar het meest bijzondere blijven de mensen. Héél veel bijzondere mensen, met allemaal bijzondere verhalen.”