Het aantal studenten in Groningen

Geplaatst op:
Het aantal studenten in Groningen

In Groningen studeren 60.093 studenten, waarvan er 34.747 in de stad Groningen wonen (cijfers uit 2018). De stad Groningen telt in totaal 202.810 inwoners (gemeten op 1 januari 2018). Door het grote aantal jongeren is de gemiddelde leeftijd lager dan in de rest van Nederland. De gemiddelde inwoner van Groningen is hierdoor gemiddeld 36,4 jaar oud, vergeleken met 41,6 jaar in de rest van het land.

Groningen is een echte studentenstad. Weten we. We horen ook wel eens zeggen dat er steeds meer studenten bijkomen. En dat internationals de stad overspoelen omdat de RUG zo graag wil groeien. En ook zo’n mooie uitspraak: Groningen is de jongste stad van Nederland.

Wat is feit en wat is fictie? We zoeken het uit.

 

‘Het aantal studenten in Groningen neemt toe’

De Hanzehogeschool en de Rijksuniversiteit hebben een magneetwerking op jongeren. Altijd al zo geweest, zal ook altijd wel zo zijn.

De cijfers over het aantal studenten in Groningen.

  • Er studeren 60.093 studenten in Groningen. De verhouding RUG en Hanze is hierin bijna precies fifty-fifty
  • Hiervan wonen 34.747 in Groningen
  • In Groningen wonen ongeveer 201.000 mensen.

Maar is dit nou een toename of niet? Hiervoor doken we in de cijfers van het CBS. En wat blijkt? In het jaar 2000 waren hier 24.161, ruim tienduizend minder. Dit aantal is in de afgelopen jaren sneller gestegen dan de rest van de populatie, want Groningen telde destijds 174.250 mensen. En dus kun je inderdaad zeggen dat het aantal studenten is gestegen, zowel absoluut als relatief.

En in de recente jaren? Dat is waar we de verandering zien. Want nadat het aantal studenten in de afgelopen tien jaar steeg, neemt het aantal studenten wat op kamers woont sinds 2015 weer licht af. Het nieuwe leenstelsel wordt beschouwd als de grootste ‘boosdoener’.

Beoordeling stelling: deels waar.

 

‘Groningen is de jongste stad van Nederland’

Wat te doen in Groningen, het stadsstrand bezoeken bijvoorbeeld

Meer dan een kwart van de bewoners in de stad is student. Voor wie hier al jaren woont is het al helemaal niet opzienbarend meer, alle jongeren in het centrum. Logisch, want alles wat je dagelijks ziet wordt al snel normaal. Toch is het wel bijzonder, die hele jonge populatie.

De gemiddelde leeftijd van de Groninger is namelijk 36,4 jaar. Groningen is hierdoor de jongste stad van Nederland. Ter vergelijking: de gemiddelde leeftijd in Nederland is 41,6 jaar oud.

Beoordeling stelling: waar.

Lees ook:  5 voormalige FC Groningen-spelers die meedoen aan dit WK

‘De RUG gebruikt internationale studenten om te groeien’

Ja, de grootste stijging zit momenteel in het aantal internationale studenten. Sinds een paar jaar is dit in een stroomversnelling geraakt, waarbij de Hanze en de RUG hun best doet om zoveel mogelijk knappe koppen uit het buitenland naar Groningen te halen. Niet uit ijdelheid, maar vooral als overlevingsstrategie.

De Rijksuniversiteit – bijvoorbeeld – ziet namelijk al jaren een terugloop van het aantal Nederlandse inschrijvingen. De oorzaak zit hem in het middelbare onderwijs, waar het uitstroompercentage van het VWO de laatste jaren sterk terugloep. En minder VWO’ers betekent automatisch minder WO’ers, as simple as that.

En ze zagen het aankomen. Van mijlenver al. Niet voor niks dat de universiteit in de afgelopen jaren stevig bezig is geweest om zichzelf internationaal op de kaart te zetten. Woordvoerder Riepko Buikema legt ons uit dat er in de afgelopen jaren beleid is gevoerd om internationaal te scoren. “De demografie verandert. Dus als je op gelijk niveau wil blijven, dan internationale instroom is wenselijk.”

Wat ook meespeelt in de sterke groei van het aantal internationals is de extreem goede reputatie die onze groen-witte stad in het buitenland heeft.

Nog zo’n voorbeeld van een situatie waarin je al snel voorbij gaat aan wat je elke dag ziet, maar de gebouwen aan het Broerplein en de Kijk in ’t Jat behoren internationaal tot de absolute top. Tot in Arabië geldt een studiejaar in Groningen als de holy grail van de academische wereld, en zijn regeringen maar al te gul met het verstrekken van een beurs, om er zeker van te zijn dat hun volgende generatie artsen en ingenieurs zich kunnen meten met de internationale top.

Beoordeling stelling: deels waar.

Lees ook:  Organisatie KEI-week regelt stoelen voor Stadjers tijdens de filmavond