De KEI-parade is Groningen op zijn best

Geplaatst op:
De KEI-parade is Groningen op zijn best

Met veel bombast trok de KEI-parade gisteravond door de binnenstad van Groningen. Duizenden omstanders keken ademloos toe.

De terrasjes in de binnenstad zijn dinsdagavond goed gevuld, als vanuit de verte opeens bonkende muziek te horen is. Een motoragent komt de hoek om. Direct achter hem rijdt de eerste grote praalwagen met ervoor, erachter en erop de mensen waar het deze week natuurlijk allemaal om draait: studenten.

Terrasgangers draaien zich allemaal gelijktijdig om richting de straat. Voetgangers pauzeren, mensen op de fiets stoppen.

Hun aandacht wordt beloond met een ongekend spektakel. Want in de ongeveer vijftien minuten die ze nodig hebben om de parade van begin tot eind te bekijken, komen ze letterlijk ogen en oren tekort.

Vanuit elke ooghoek is er namelijk wel iets te zien. Feestvreugde. Sportiviteit. Studentikoze gekkigheid. En natuurlijk vreugdedansen op de boerenwagens.

Voor de deelnemende studentenclubs behoort de parade tot één van de hoogtepunten van het studiejaar, namelijk het moment waarop ze zich met veel spektakel presenteren aan de eerstejaars studenten. Ontbreken in de KEI-parade? Dat is voor elke club ondenkbaar. Wie ontbreekt in de KEI-parade, die hoort er in Groningen immers niet bij.

Lees ook:  Wel of niet opendoen voor Sint Maarten? 'Hou de deur dicht als je klachten hebt'

En voor de omstanders? Die genieten van het uitzicht. Stadjers met de smarthphone in de video-modus, studenten met een sixpack Heineken, en de pizzabezorger die het allemaal niets kan schelen en dwars door de optocht heenfietst om zijn bestelling op tijd te bezorgen.

Want de KEI-parade, dat is Groningen op zijn best.

 

Meer beeld: