Aan dit gebouw hoor je of iemand uit Groningen komt

Geplaatst op:
Aan dit gebouw hoor je of iemand uit Groningen komt

Gronings. Grappig taaltje.

Iedereen in de stad heeft zijn eigen verhaal. De één is hier geboren en getogen, de ander is hier na zijn studie blijven plakken. En tienduizenden zijn hier voor een paar jaar, om te studeren en om ervaring op te doen. En samen maken we de stad tot wat het is.

Hoe herken je de geboren Groninger? Zo dus

Maar hoe weet je of iemand oorspronkelijk uit Groningen komt, zonder het te vragen? Natuurlijk zijn daar meerdere manieren voor, maar ééntje blijkt veruit het effectiefste.

Vraag namelijk maar eens aan iemand hoe dat zalencentrum in het zuiden van de stad heet (jeweetwel, die plek waar Donar speelt en waar geregeld grote musicals en concerten plaatsvindt). De uitspraak is namelijk de sleutel tot het antwoord.

Het verschil zit hem namelijk in de klemtoon.

Iemand van buiten de stad zegt meestal MártiniPlaza, dus met de klemtoon op de eerste lettergreep. Een geboren en getogen Groninger, daarentegen, spreekt het anders uit: MartiniPlázá. Met twee klemtoons dus, op de achterste lettergrepen.

We zouden zeggen: probeer het maar eens uit. En laat ons jouw conclusie horen in de comments op Facebook. Sorry… Feesbouk.