Vijf artikelen van onze journalistiek-studenten (die je echt gelezen wil hebben)

Geplaatst op:
Vijf artikelen van onze journalistiek-studenten (die je echt gelezen wil hebben)

Journalistiek-studenten duiken in het lokale nieuws, met verrassend resultaat.

Elk jaar krijgen 45 studenten de kans om hun opleiding af te ronden met de master studie Journalistiek, waar ze de fijne kneepjes van dit nobele vak leren. Een jaar lang werken die studenten aan een hele artikelreeks, waarvan de beste verhalen aan het eind van elk studiejaar een plek krijgen op de website journalistio.nl.

En aangezien het studiejaar op zijn eind loopt, is de website weer voorzien van de grote jaarlijkse update. De resultaten zijn van hoog niveau en steken een hoop professionele producties naar de kroon. Logisch. De Journalistiek-master staat hoog aangeschreven, wat blijkt uit de producties die de studenten opleveren.

Vijf journalistieke hoogtepunten.

 

1: Genoeg slaapplekken, toch een nieuw hotel

Prachtig, al die nieuwbouw in Groningen. Maar gaat het om de prestige of is er een praktisch nut? Die vraag stellen Johan Bos en Laurens Sembiring in hun artikel ‘Genoeg slaapplekken, toch een nieuw hotel’.

Ze onderzochten de balans tussen vraag en aanbod en geven antwoord op de vraag wat een nieuw hotel betekent voor de klandizie van de bestaande hotels.

 

2: Doekje erover, zie je niks meer van!

Het is een cliché: een vies studentenhuis. Want schoonmaken kost tijd die je ook aan veel leukere dingen kunt besteden. En eigenlijk zijn fruitvliegjes ook best gezellige huisdieren.

Maar hoe ongezond is het eigenlijk om te leven in een huis waar je moeder ter plekke in tranen zou uitbarsten? Romy Beijersbergen en Paulien Plat bezochten een vies studentenhuis, namen proefmonsters mee en vroegen aan een bioloog of het ook kwaad kan om zoveel schimmel in de koelkast te hebben.

 

3: Mbo’er zoekende in de wereld van studentenverenigingen

Vanaf 2020 mogen mbo’ers zich officieel ‘student’ noemen. Dikke prima natuurlijk. Maar wat betekent dit voor de studentenverenigingen in Stad? Die zijn net gewend aan de praktijk waarin hbo’ers lid mogen worden. Moeten (en gaan) die nu ook mbo-studenten toelaten? En wil een mbo’er überhaupt wel bij Albertus of Vindicat? Deze vraag stelden Stephanie Brands en Paulien Plat en het antwoord is verrassend.

 

4: Een extra dagje vrij

Voor veel mensen is het een droom: vier dagen werken en drie dagen weekend. Maar voor velen blijft het bij dromen. Maar stel nou hè… stel nou dat heel Nederland zou besluiten om nog maar 32 uur per week te werken… wat gebeurt er dan? Voelen we ons dan ook gezonder? Houden we onze economie nog wel aan de praat? Wigger Brouwer peilde de meningen van professionals, onderzoekers en vakbonden.

 

5: Jong in de politiek: “Nu zelf eens aan de knoppen zitten”

Politiek, dat is toch iets voor oude mensen in nette pakken? Dat is het stereotype, maar de praktijk is anders: ook twintigers hebben politieke ambities. En maken daar soms serieus werk van. Jiske van der Velden, Bram van der Rest en Vera Beuke gingen de kieslijsten van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen bij langs en vroegen drie twintigers naar de kick van de politiek.

De opsomming hierboven is slechts een greep uit de artikelen die de journalistiekstudenten dit jaar publiceerden. Meer lezen? Op journalistio.nl vind je het complete overzicht.