Dit lege terrein is binnenkort bomvol

Geplaatst op:
Dit lege terrein is binnenkort bomvol

Het oude Suikerunieterrein ligt er nu nog kaal en vlak bij. Maar dat duurt niet lang meer. Eind dit jaar is het terrein tot de laatste vierkante meter gevuld met jonge, creatieve bedrijven.

Dit najaar verhuizen tientallen bedrijven naar het braakliggende stukje grond. En dan is er weer wat te doen op de plek waar tien, twintig jaar geleden nog bieten werden verwerkt. We spraken met Hein Braaksma, de aanjager de aankomende boost van ondernemend Groningen.

Suikerunie terrein groningen- 4

Hoe gaat het met de ontwikkeling van het Suikerunieterrein?

“Goed! Veel partijen zijn al aangehaakt en de voorbereiding is in volle gang. Riolering en elektriciteit moeten worden aangelegd. Het krediet daarvoor is geregeld, dus het is nu ontwerpen en engineeren. Hopelijk dan dit najaar het startsein voor de bouwwerken. Dus eerst de structuur klaar, dan de bedrijvigheid. Geloof me, eind dit jaar zul je echt wat zien staan.”

Sterker nog, er is nu al vaak wat te doen.

“Klopt. Mensen vinden nu al goed de weg. Bijvoorbeeld met een expositie van Minerva, waar vormgevers laten zien wat ze in huis hebben. In augustus hadden we natuurlijk Paradigm; en Kadepop komt nog. Dus dat gaat hartstikke goed.”

Wij houden wel van een geschiedenislesje. Wat is het verhaal van het Suikerunieterrein?

“Het Suikerunieterrein was… het terrein van de Suikerunie, haha. De productie in Hoogkerk ging omhoog, dus de locatie in Groningen werd overbodig. De fabriek werd gesloopt en de gemeente kocht het terrein. Het stadsbestuur ging toen op zoek naar een tijdelijke invulling, waarbij mensen zelf met ideeën konden komen. Er was een duidelijke eis: het moest allemaal te doen zijn zonder subsidie. Je kunt je voorstellen dat dat dan best een hele puzzel was. Eerst kwam het idee voor een Floriade, maar het noorden heeft het afgelegd tegen Almere. Toch waren er een hoop andere goede plannen over hoe je de plek kunt verbinden met de stad. Uiteindelijk kwam de Wolkenfabriek naar voren als de groep die het initiatief mocht nemen.”

Suikerunie terrein groningen- 2

Wat maakt het terrein straks uniek?

“Dat we aansluiting zoeken bij andere creatieve initiatieven in de stad. Het moet namelijk wel maatschappelijk rendement opleveren. Ik zie het ook vooral als een alternatieve vorm van stadsontwikkeling: niet vanuit een blauwdruk, maar juist vanuit initiatieven van maatschappelijk ondernemers. Op deze locatie kunnen we snel reageren op ontwikkelingen en hebben we armslag om in te spelen op wat er de komende jaren in de maatschappij gebeurt.”

Even praktisch kijken. Je hebt een leeg terrein en wil er een bedrijvenpark van maken. Waar begin je?

“Je begint bij het begin: initiatiefnemers verzamelen en vragen wat we nodig hebben. De volgende stap zijn de nutsvoorzieningen en de wensen. Zo komen de losse onderdelen al snel bij elkaar. En dan merk je dat de praktijk toch wat weerbastig is. Het is één grote betonnen vlakte. Aan de ene kant een voordeel, maar ook een opgave als je moet graven om kabels aan te leggen. Want ook dat willen we duurzaam doen. Geen voorzieningen die maar vijftien jaar mee gaan, maar die over vijftig jaar ook bij een andere invulling nog kunnen worden gebruikt.”

IMG_1120

Moet je zelf op zoek naar bedrijven, of vinden ze jou?

“Er zijn voortdurend bedrijven die zich bij ons melden. Als iemand interesse heeft, dan kijken we of het past binnen het groeiproces van het terrein. Dat levert soms mooie gesprekken op. Ik vind het dan heel boeiend om te zien hoe iemand met zijn ondernemerschap omgaat.”

Op het Suikerunie komen heel veel jonge bedrijven. Is iedereen welkom?

“Wij willen hier dingen doen die op andere plekken niet kunnen. Want als het ergens anders ook prima kan, waarom zou je het dan hier doen? We zoeken de spanning op en praten met bedrijven die iets terugleveren aan het gebied. Zo ontstaat een commnity vol initiatieven met mensen die samenwerken en samenleven.”

Die locatie, het blijft een hele bijzondere.

“Het is een geweldige locatie. Waar in Nederland vind je nou zo’n creatieve stad, met een braakliggend terrein met een perfecte bereikbaarheid? Omdat we aan de rand van de ring zitten, hebben we een goede verbinding met de regio. En tegelijk zit je heel dicht bij het centrum, en toch ook weer vlakbij de Ommelanden. Want loop het veld af, en je staat in de groene wereld. Het past heel erg bij het idee van duurzaam omgaan met je omgeving.”

Suikerunie terrein groningen- 1