Backbone050: creatieve kruisbestuiving in Groningen

Geplaatst op:
Backbone050: creatieve kruisbestuiving in Groningen

In Vinkhuizen gebeurt iets bijzonders. In het oude gebouw van de Vinkenborgh zit Backbone050, een broedplaats van creatieve geesten uit Groningen.

Van buitenaf ziet het gebouw aan de Travertijnstraat er verlaten uit. Maar de hippiebusjes op de parkeerplaats zijn een hint dat het gebouw wordt gebruikt door bijzondere mensen.

Wij zijn allesbehalve standaard“, grapt Roy van Erk van Backbone050. Een blik op het kantoor bevestigt dat: overal opladers en kabels, een dikke Canon-camera en veel tablets en andere gadgets. Halverwege het kantoor staat een flatscreen met een Playstation 3. “Die is voor GTA5“, vertelt stagiaire Celine Hector.

Het pand van Backbone050 aan de Travertijnstraat

Broedplek

Backbone is opgericht om artiesten en bedrijven aan werkruimte te helpen. Sherlock Telgt, bestuurslid van het eerste uur, vertelt. “Om creatief te groeien heb je een ruimte nodig. Die bieden we met Backbone.” Het doel is om zo goedkoop mogelijk ateliers en kantoren te verhuren. De prijs is laag: € 50 per vierkante meter per jaar.

De trefwoorden zijn creatief, maatschappelijk betrokken en jong. Sherlock: “Dat gaat dus over meer dan leeftijd. Als jijzelf jong bent dan hebben we plek, maar ook als jouw gedachten jong zijn.” Inmiddels zitten er 50 organisaties in het pand en is er ruimte voor nog eens 30.

Logo van Backbone050 in Groningen

Lange aanloop

Zo’n broedplek ontstaat niet in een dag. Twee jaar lang werkte het team om alles klaar te krijgen. Roy: “Je zag dat de school er letterlijk uit was getrokken. Kasten stonden nog vol met multomappen.” Drie zeecontainers waren nodig om alles af te voeren.

Het kostte gelukkig niet veel moeite om de oude klaslokalen te vullen. Roy: “We hoefden niet eens op zoek naar mensen, de mensen vonden ons.”

IMG_2423

Resultaat van twee jaar Backbone050 in Groningen

En wat levert het op om zoveel creatieve mensen in één pand te zetten? Nou, een heleboel. Startups krijgen de kans om hun bedrijf te laten groeien zonder al te veel vaste lasten. En  mensen inspireren elkaar. Roy: “Er is een hele hoop kruisbestuiving.”

Kruisbestuiving, dat is bij Backbone het sleutelwoord. Tijdens een rondje door het pand zien we hoe muzikanten samenwerken met producers en hoe schilders soms gamedesigners ondersteunen. En dat allemaal in pand waar nog geen drie jaar geleden scholieren werden voorbereid op de collegebanken.

Alles over Backbone lees je op www.backbone050.nl. Meer zien van de ateliers en artiesten? Check rond het weekend Click’t voor deel 2 van deze rapportage, waarin we op bezoek gaan bij de bedrijven en artiesten.