Zeeheldenbuurt is een dorp in de grote stad

Geplaatst op:
Zeeheldenbuurt is een dorp in de grote stad

Een klein dorp binnen de stad, zo noemt Marc Wiers van Bewonersorganisatie Zeeheldenbuurt zijn wijk. We vroegen hem waarom.

Wat weten de meeste mensen nog niet over de Zeeheldenbuurt?

“Dat de Zeeheldenbuurt eigenlijk een klein dorp is. In de buurtkroeg drink je soms op de pof en we kennen elkaar bij de voornaam. In de Zeeheldenbuurt groeten we elkaar nog op straat.

Je hebt hier de binnenstad en het station vlakbij. Maar zodra je de wijk binnenloopt, dan voel je de rust en zie je veel groen.”

 

IMG_0901

 

Hoe is het buurtgevoel in de Zeeheldenbuurt?

“Mensen kennen elkaar en er is veel sociale controle. Tijdens de inbraakgolf, twee jaar geleden, spraken bewoners af om op te letten. Toen spraken we verdachte personen aan met “kunnen we je helpen?”. Inbrekers weten dat we ze in de gaten houden.”

 

IMG_0884

 

Jij bent lid van Bewonersorganisatie Zeeheldenbuurt. Wat doen jullie?

“Met de Leven In Stad-subsidie organiseren wij vier keer per jaar een activiteit. Zoals een cultuurtocht door de wijk, een buurtfeest en samen een kerstboom optuigen.

En via de buurt-WhatsApp houden we spontane acties. Dan haalt iedereen wat eten en hebben met dertig man een barbecue.”

 

IMG_0881

 

Hoe ontstond de Bewonersorganisatie Zeeheldenbuurt?

“Met een clubje buren organiseerden we vier jaar geleden een buurtfeest aan het Van Brakelplein. We regelden een tap, wat tenten en muzikanten uit de buurt. Het was een succes. Overdag kwamen gezinnen, in de avond studenten. We besloten verder te gaan.”

 

IMG_0858

 

Wat gebeurt er in een buurt als er vaak iets te doen is?

“We merken dat mensen elkaar beter kennen, waardoor er minder overlast is. Als je elkaar goed kent, dan hou je meer rekening met elkaar. En als iemand een keer last heeft van een feestje bij de buren, dan spreek je elkaar daar makkelijker op aan.”

 

IMG_0888

 

Je volgende buurtactiviteit is?

“Een cultuurtocht door de wijk. We beginnen met koffie bij het grootste bedrijf van de wijk, Niemeyer. Daarna lopen we langs de huiskamers van artiesten uit de wijk: een kunstschilder, een meubelontwerper en iemand die tekeningen in de rechtbank maakt. De tocht eindigt ’s avonds in de bar van de Hoendiepflat, de grootste studentenflat.”

 

IMG_0863

Meer lees je op Zeeheldenbuurt.nl. Ook een feest in jouw buurt organiseren? Kijk dan eens op leveninstad.nl, want voor buurtfeesten is subsidie vanuit de gemeente mogelijk.