Studentencoach Niels: ‘Student soms tranen in de ogen door geldstress’

Geplaatst op:
Studentencoach Niels: ‘Student soms tranen in de ogen door geldstress’

Studenten in Groningen hebben steeds vaker te maken met geldstress. Dat vertelt Niels Bakker, studentencoach in Stad.

Studeren. Volgens sommigen is het de mooiste tijd van je leven, en die uitspraak snappen we ook wel. Maar het is ook een hele dure tijd. Onlangs becijferden we nog dat een studie meer dan € 1100 per maand kan kosten, en het huidige leenstelsel maakt het er ook niet gemakkelijker op.

 

Maximaal lenen voor een paar mooie Instapics

Door de combinatie van prestatiedruk en geldgebrek schieten sommigen in de stress, horen we van studentencoach Niels Bakker. In zijn praktijk aan het Damsterdiep kloppen steeds vaker studenten aan bij wie geld voor kopzorgen zorgt, soms in extreme mate.

Je studietijd is een tijd waarin in alle facetten van je leven wel iets gebeurt. Van je studie tot de liefde: er is overal iets te ontdekken”, vertelt de studentencoach. “De wens om de wereld te zien is heel groot.

En laten we niet vergeten: iedereen doet het. Althans, dat is wat je zou kunnen concluderen door goedgevulde timelines op Instagram met foto’s uit de meest exotische oorden. “Maar die dingen kosten een hap geld, naast de dagelijkse zaken die ook al duur zijn.”

Het resultaat: om aan het ideaalplaatje te voldoen, gaan sommige studenten meer lenen dan verantwoord is. Onderdoen voor zijn of haar omgeving, dat wil immers niemand.

 

Overdone?

gebouw duo belastingdienst

We geven het toe… een torenhoge studieschuld in ruil voor een mooi leven op Instagram lijkt wat overdone, maar volgens de studentencoach is het gemakkelijk psychologisch te verklaren.

Niels: “Wij zijn geen goede langetermijndieren. Als je maximaal leent om leuke dingen te doen, dan word je niet direct afgestraft. Dat je niet direct wordt afgestraft, heeft dus een belonend effect.”

De nadelen zijn daardoor pas jaren later merkbaar. “Mensen zorgen tijdens hun studie voor voldoende geld, maar achteraf komt de straf.” En die is veelal verpakt in een envelop met het welbekende DUO-logo.

Als je een goede baan krijgt, dan is dat nog geen ramp. Maar er zijn ook banen op hbo-niveau die minder goed betalen, zoals het onderwijs en de zorg. Als je dan rond moet komen, is zo’n studieschuld toch een dingetje.”

Sommige studenten merken in de eindfase van de studie de eerste stress, als ze terugkijken op de afgelopen jaren en de optelsom maken. “Geldstress wordt dan echt een dingetje. Dat je een schuld opbouwt, is vanzelfsprekend. En dat je die schuld niet wil, is ook vanzelfsprekend.”

 

Erover praten blijkt moeilijk

Wat ook niet helpt is dat de studieschuld voor veel mensen toch iets van een taboe is, waar niet over wordt gepraat. En daardoor worden problemen opgekropt, waardoor een enkeling soms met tranen in de ogen in de stoel bij Niels terechtkomt.

Niels: “Laatst sprak ik iemand die zo’n moeilijke periode heeft gehad. Een hele hoge schuld, de studie niet afgemaakt en dus een pittige situatie.

De ouders wisten bijvoorbeeld nergens van. “Hij durfde er niet over te praten. Dat snap ik vanuit zijn standpunt ook wel, want ook voor de ouders zou het niet op te lossen zijn. En zo ontstaat een situatie die ook op latere leeftijd nog steeds effect heeft.”

 

De oplossing? Een beetje eerlijkheid

Een oplossing voor een torenhoge studieschuld is bewustzijn van het ‘hoe en waarom’.

Drie keer per week een rondje geven in de sociëteit tikt enorm aan”, vertelt Niels. “Dan moet je je bedenken dat veel uitgaven ontstaan onder sociale druk. Je wil immers opgenomen worden in de groep. Dat is evolutionair zo bepaald, want samen bij een kampvuur hadden mensen ook meer kans om te overleven.”

Toch kan een beetje eerlijkheid geen kwaad, zeker niet op het moment waarop de bankrekening zó in het rood staat dat een tijdje niet meer op stap gaan de enige wijze oplossing is. “Een oplossing is om in een eerder moment eerlijk te zijn over je financiële situatie. Ik raad studenten die hier komen aan om erover te praten, te beginnen bij je meest vertrouwde vrienden.”

Angst is namelijk een hele slechte raadgever, maken we op uit het verhaal van Niels. “Dat voelt als gezichtsverlies, maar het brengt ook rust. Want openheid over de gelddruk leidt meestal tot meer begrip van de omgeving.”

Lees ook:  Is het Gronings een taal?