Die rode lopers hebben een slimme functie

Geplaatst op:
Die rode lopers hebben een slimme functie

Overal in de stad zie je ze: rode lopers. Want de winkeliers willen je feestelijk onthalen… toch?

De rode lopers geven de binnenstad extra sjeu. Want wat is er nou koninklijker dan de rode loper uithalen voor het winkelend publiek?

Toch is dat niet de achterliggende gedachte.

De matten zijn namelijk uitgerold om overlast van geparkeerde fietsen tegen te gaan. Leg een matje op de grond, en je houdt de winkel toegankelijk, zo heeft men ooit gedacht.

En we snappen de winkeliers wel. We hebben het geprobeerd om een fiets erop te stallen, maar dat moet je eigenlijk niet willen. Want los van het feit dat het redelijk asociaal is, ziet het er ook nog eens niet uit.

Er is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de rode lopers

Het fenomeen van de rode lopers is zelfs wetenschappelijk onderzocht door de Rijksuniversiteit. En wat blijkt? De subtiele benadering van fietsenhinder blijkt vele malen effectiever dan het hanteren van de botte bijl. ‘Nudging’ heet dat.

Ookal kun je er best gemakkelijk je fiets op zetten, er is niemand die dat doet“, aldus RuG-onderzoeker Koen Bandsma. De reden is volgens hem de kleur. “Met een rode loper zie je het onbewuste niveau wat nudging oproept. Rood is een signaal: het zegt ‘pas op’.”

En daarmee is de wetenschappelijke onderbouwing een feit, concluderen we uit het verhaal van de onderzoeker. Koen: “Zoiets als dit is goedkoop en het zorgt voor een klein beetje ruimte voor voetgangers en hulpdiensten.”