Bijna dertig procent van de Groningers zet zich actief in voor de buurt

Geplaatst op:
Bijna dertig procent van de Groningers zet zich actief in voor de buurt

Groningers voelen zich medeverantwoordelijk voor hun leefomgeving.

Een buurt is natuurlijk meer dan huizen en straten: het is de plek die bewoners met elkaar delen. En in vergelijking met tien jaar geleden, zetten meer Groningers zich in voor hun buurt dan voorheen.

Dat is de verrassende uitkomst uit de enquête leefbaarheid, die in 2018 is afgenomen onder ruim tienduizend inwoners van de gemeente Groningen, inclusief de (toen nog) beoogde fusiegemeenten Haren en Ten Boer.

Uit het onderzoek blijkt dat 28 procent van de respondenten zich actief inzet voor een betere buurt. De respondenten doen dat bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk, of met een bijdrage aan de politiek, lokaal beleid of een bestuursfunctie. Ten opzichte van tien jaar geleden, is dit een stijging van ruim acht procent.

Uit diezelfde enquête blijkt dat de overgrote meerderheid – negentig procent – zich medeverantwoordelijk voelt voor zijn of haar buurt.

 

Ook ruimte voor verbetering

Toch is er nog ruimte voor verbetering, aldus het onderzoeksrapport. Ruim de helft van de respondenten merkt weinig saamhorigheid onder buren en constateert dat mensen elkaar nauwelijks kennen.

Dit beeld is het sterkste in De Hoogte, de binnenstad en de naoorlogse wijken. De saamhorigheid is het grootste onder andere in Helpman-Coendersborg, de villabuurt in Wijert-Zuid, en de dorpen binnen de gemeente.

Lees ook:  Het Pepergasthuis blijft het Pepergasthuis