‘In Paddepoel knapt de student bubble’

Geplaatst op:
‘In Paddepoel knapt de student bubble’

In Paddepoel is WIJS al 2,5 jaar bezig om de student bubble te laten knappen. Een mijlpaal die gisteren werd gevierd.

Van studenten wordt wel eens beweerd dat ze niet meer van de stad kennen dan de collegebanken en de Poelestraat. Onterecht, weten ze in Paddepoel. In het welbekende winkelcentrum bevindt zich namelijk het pand van WIJS (Wijk Inzet door Jongeren en Studenten), van waaruit studenten opdrachten en onderzoeken doen in de wijk.

Inmiddels loopt het WIJS-project 2.5 jaar. En dat werd gisteren gevierd in een bomvol hoofdkwartier.

 

Niet meer weg te denken

WIJS is één van de meest verrassende, succesvolle projecten van de afgelopen jaren“, vertelde wethouder Roeland van der Schaaf gisteren aan de ruim zestig aanwezigen. Volgens Van der Schaaf is WIJS een goed voorbeeld van een project wat in korte tijd grote successen heeft geboekt. “Op een hele natuurlijke manier komen studenten in aanraking met de stad en met de wijk.”

Het idee achter WIJS is simpel maar doeltreffend. Studenten krijgen opdrachten in de wijk, waarbij ze hun kennis uit de schoolbanken gebruiken om Stadjers mee te helpen. Dat kan zijn door onderzoek te doen naar leefbaarheid, of door bewoners bij te staan met bijvoorbeeld juridische vragen en ondernemersadviezen.

Derk den Boer van de Wijkraad Paddepoel heeft WIJS in de afgelopen jaren zien uitgroeien tot een belangrijke sociale factor in de wijk. “Ik merk dat buurtbewoners de schroom om over de drempel te stappen definitief hebben overwonnen.” Inmiddels is WIJS niet meer weg te denken uit de wijk, aldus Den Boer.

 

Uit de comfortzone lokken

Ook Rob Verhofstad van de Hanzehogeschool had lovende woorden voor de inzet van studenten in de wijk. “Studenten komen hier in Paddepoel eindelijk uit hun student bubble. Ze komen buiten het centrum en merken de dingen die daar spelen.” En het is heel knap als het je lukt om studenten uit hun comfortzone te lokken, vindt hij. “Onderwijs en beroepspraktijk raken elkaar op gebieden waar ze anders nooit met elkaar in aanraking waren gekomen.”

Het huwelijk tussen onderwijs en samenleving werd ter plekke extra kracht bijgezet door het tekenen van een nieuwe samenwerovereenkomst voor drie jaar door wethouder Van der Schaaf en Verhofstad van de Hanze.

 

Trots


Tussen het winkelend publiek spreken we Harald Hilbrands, initiatiefnemer en drijvende kracht achter WIJS. Hij toont zich bescheiden maar is ook trots wat er in de afgelopen 2,5 jaar is bereikt. “We zijn met bijna niets begonnen, zonder bekendheid, imago of reputatie. Inmiddels zijn we daarin flink gegroeid“, vertelt hij ons.

In de afgelopen 2,5 jaar is een goede eerste stap gezet, aldus Harald. “Ik zie het als een start voor een nieuw imago van studenten, waarin we echt werken aan een verbinding tussen studenten en de wijk.