Medewerkers Hanzehogeschool nemen internationale studenten in huis

Geplaatst op:
Medewerkers Hanzehogeschool nemen internationale studenten in huis

De vraag is groot en de nood is hoog. En dus nemen steeds meer medewerkers van de Hanzehogeshool een internationale student in huis. “En eigenlijk is het best gezellig.”

De toename van het aantal internationale studenten stelt de toch al krappe woningmarkt van Groningen goed op de proef. In een korte periode aan duizenden studenten een onderdak bieden, dát is de uitdaging waar de onderwijsinstellingen voor staan.

Bij de Hanzehogeschool dragen medewerkers uit alle lagen – van staff tot de docenten – een steentje bij. Dit doen ze door een kamer in hun huis af te staan aan een internationale student.

Volgens Ria Visser van de Housing Office gaat het om ongeveer tien medewerkers die momenteel een international in huis hebben genomen. “Ze willen heel graag dat studenten zorgeloos aan hun studie beginnen. Daarom stellen ze een kamer of zolder beschikbaar.” In de praktijk matcht dat heel goed. “Ze vinden het eigenlijk allemaal best gezellig, een student in huis.”

Etelka Csonka

Eén van die medewerkers is Etelka Csonka (afgebeeld op de foto hierboven). Bij de Hanze werkt ze op de International Service Desk, waar ze het hele jaar door begeleiding geeft aan internationals. Een bankrekening openen, verzekeringen afsluiten en de belastingen: het zijn allemaal vraagstukken waarop ze een antwoord vindt of weet. En laten we de huisvesting niet vergeten: ook met die vraagstukken komen de internationals het kantoor van Etelka  binnengelopen.

Toen vorige week een 18-jarige studente uit Moldavië aan haar overlegtafel aanschoof, besloot Etelka hulp te bieden. “Ze was al een tijdje bezig een kamer te vinden, maar het lukte niet en moest in een hotel overnachten. Ze wist niet wat ze nog kon doen om onderdak te vinden.”

Etelka aarzelde geen moment en bood de studente een kamer in haar huis aan. “Ik heb toch een kamer over en kan die gemakkelijk een tijdje missen.” Het gesprek was in de ochtend; in de middag stond de studente bij de voordeur. “Ik ben zelf ook in veel andere landen geweest en weet hoe het is als je gastvrij in een land wordt ontvangen.”

En het bleef niet bij één studente, want ook een 19-jarige studiegenote was op zoek naar ruimte. Zoveel losse slaapkamers had Etelka alleen niet in het huis. De oplossing? “Ik heb haar mijn eigen slaapkamer gegeven. Momenteel slaap ik daarom in de woonkamer.” Erg vindt ze het niet. “Nee hoor. Ik ben daar heel makkelijk in.”

Student in huis, hoe gaat dat?

En hoe is dat, een internationale student in huis? Wennen? Volgens Etelka valt dat reuze mee. “Ik ben niet ingewikkeld, dus het gaat prima samen.” Etelka maakt intussen haar huisgenote graag wegwijs in de stad. “Hoe het OV werkt, waar de belangrijke winkels zijn en natuurlijk wat de verkeersregels zijn als je fietst.”

’s Avonds wordt er een Hollandse pot gekookt en wordt er gepraat. “Ze vertellen me verhalen over hun thuisland en het gebied waar ze vandaan komen.”

Etelka verwacht dat haar huisgenoten binnen een paar weken een kamer in Groningen vinden. “Zo gaat dat eigenlijk elk jaar. Sommige studenten staken hun studie en vertrekken, waardoor er kamers vrijkomen.” Zodra het collegejaar begint, bouwen ook de internationals al vrij snel een netwerk in en rond de collegezalen op. “Je merkt dat ze dan al snel een tip krijgen uit hun omgeving van een kamer die vrijkomt.