Studeren en op kamers wonen kost in 2020 zo’n € 1168 per maand

Geplaatst op:
Studeren en op kamers wonen kost in 2020 zo’n € 1168 per maand

Het collegejaar 2020/2021 staat voor de deur. Voor een hele lichting jongeren betekent dit maar één ding: op kamers gaan.

En dus is een relevante vraag: wat kost dat eigenlijk?

We zochten het uit.

1: Een kamer in een studentenhuis

internationale studenten van swietenlaan 3

Zonder twijfel is de grootste kostenpost voor de aanstormende student de huur. En laten we eerlijk zijn: met een groep gelijkgestemden is natuurlijk de ultieme manier om het studentenleven te ervaren. En dat mag ook wel wat kosten. De gemiddelde besteding ligt in Groningen rond de € 414.

Reken maar op: € 414 per maand.

 

2: Boodschappen

Elke dag met je hoofd bij de snackbar, dat is eigenlijk niet te doen. Ten eerste is het niet te betalen, ten tweede is het nou ook niet bepaald gezond. En dus betekent op kamers wonen: koken. Wellicht voor het eerst in je leven. En om te koken, moet je aan de sjouw met volle boodschappentassen.

En die boodschappen, die hakken ook flink in het budget. Nibud becijferde in 2017 dat een student gemiddeld € 181 uitgaf in de supermarkt. Corrigeren we dat met twee jaar inflatie en een btw-verhoging, dan is de conclusie dat je in per maand voor minstens € 193 achter de huig wegwerkt.

Reken maar op: € 193 per maand.

 

3: Studieboeken

Een groot deel van het onderwijs mag inmiddels dan digitaal zijn, readers en studieboeken zijn nog steeds nodig. En zijn ook aan de prijs.

De totale kosten hangen natuurlijk samen met de gekozen studierichting en hoeveel je op de kop kan tikken. De RUG geeft een goede indicatie: en vertelt dat je per jaar zo’n € 750 kwijt bent aan je materialen.

Reken maar op: € 63 per maand.

 

4: Openbaar vervoer

Studeren heeft een groot voordeel: je reist een deel van de tijd gratis met het openbaar vervoer. En op de momenten waarop je niet gratis reist, heb je korting.

De totale uitgave hangt natuurlijk erg samen met hoeveel je per maand denkt te gaan reizen. Het Nibud rekent met een gemiddelde van € 63 euro, de RUG denkt dat studenten met gemiddeld € 55 al klaar zijn. We noteren het gemiddelde van deze gemiddelden.

Reken maar op: € 59 per maand.

 

5: Zorgverzekering

Minderjarigen zijn gratis meeverzekerd bij hun ouders. Maar blaas 18 kaarsjes uit en je krijgt opeens te maken met één van de leukste dingen van de volwassenheid: rekeningen betalen. Waaronder die van de zorgverzekering, die vanaf 18 jaar verplicht is.

De maandelijkse lasten hangen natuurlijk helemaal samen met de keuzes die je maakt. Wel of geen aanvullende verzekeringen? Wel of geen hoog vrijwillig eigen risico? En een verzekeraar met een ruime keuzevrijheid of een budgetverzekering? De keuze is eigenlijk al een studie op zich.

Op de website zorgwijzer.nl lezen we dat de gemiddelde besteding voor een verzekeringspremie in Nederland neerkomt op bijna € 119. Oef. Gelukkig is er zoiets als de zorgtoeslag, die we verrekenen met deze kosten. Een gemiddelde student verdient € 409 per maand en heeft daarmee recht op een zorgtoeslag van € 99 per maand.

Reken maar op: € 19 per maand (al kun je twintig gaten slaan in onze berekening).

 

6: De smartphone

Onmisbaar natuurlijk: de Android of iPhone die je in je broekzak hebt zitten. Wat dat gemiddeld kost, verschilt per persoon en hangt uiteraard samen met de keuzes die je maakt.

De consumentenwebsite Consumind vertelt ons dat een gemiddelde gebruiker tussen de € 20 en € 35 kwijt is, dus we nemen het gemiddelde van die twee bedragen.

Reken maar op: € 27,50 per maand.

 

7: Kleding en schoenen

Je wil wel een beetje goed voor de dag komen. Logisch. En gelukkig hoeft dat niet al te duur te zijn, zeker niet als je je wensen naar beneden bijstelt en niet voor elke aanschaf voor een duur merk kiest. Maar zelfs dan kunnen de kosten nog redelijk aantikken. Het Nibud deed in 2017 onderzoek onder studenten, en kwam uit op een bedrag van rond de € 47.

Reken maar op: € 49 per maand (na inflatiecorrectie).

 

8: Sport, ontspanning en uitgaan

Niemand dwingt je ertoe, maar eigenlijk ontkom je er niet aan: de leuke dingen in het leven. Een abonnementje op de sportschool, de nieuwste Fifa in de PlayStation, Spotify op je telefoon en af en toe goed op stap.

De website studenten.net maakte de balans op en kwam uit op een goede € 170 per maand.

Reken maar op: € 170 per maand.

 

9: Collegegeld

Studeren is niet gratis (helaas). Jaarlijks betaal je een flinke bijdrage in de vorm van collegegeld, in het jaar 2019/2020 vastgesteld op € 2.083 per jaar voor een voltijd opleiding.

Reken maar op: € 174 per maand

 

Dit is wat het kost om in 2020 op kamers te wonen:

  • Huur studentenkamer: € 414 per maand.
  • Boodschappen: € 193 per maand.
  • Studieboeken: € 63 per maand.
  • Openbaar vervoer: € 59 per maand.
  • Zorgverzekering: € 19 per maand.
  • Smartphone: € 27,50 per maand.
  • Kleding en schoenen: € 49 per maand.
  • Sport, ontspanning en uitgaan: € 170 per maand.
  • Collegegeld: € 174 per maand.

Totaal: € 1168,50 per maand.

 

Zijn we er dan?

Zijn we er dan? Min of meer wel. Natuurlijk komen er nog meer kosten achter het studentenleven weg, los van het op kamers wonen. Denk maar eens aan een Swapfiets of een inboedelverzekering. Maar die zijn toch nét iets misbaarder, dus laten we gemakshalve weg.

Conclusie, op kamers wonen kost je een kleine twaalfhonderd euro per maand, als je alle kosten op één bult gooit. Een flink bedrag, maar gelukkig wel een bedrag waar je een onvergetelijke tijd voor terugkrijgt. Zeker hier in Groningen.