Het ‘Koude Gat’ heeft geen straatnaambord

Geplaatst op:
Het ‘Koude Gat’ heeft geen straatnaambord

Het is één van de grappigste straatnamen van Groningen: ‘Het Koude Gat’. Ongetwijfeld zo genoemd vanwege de wind, die meedogenloos door dit verbindingssteegje tussen de Herestraat en de Vismarkt waait.

Een naam die uiteraard tot de verbeelding spreekt, want het woord ‘gat’ kun je met meerdere soorten openingen associëren.

Meerdere malen hebben we dan ook geprobeerd om het straatnaambordje te fotograferen. Leuk voor op Facebook.

Maar helaas: het straatnaambordje ontbreekt al jaren. Wel zien we er de contouren van waar ooit de aanduiding heeft gehangen, maar helaas pindakaas: het bord zelf ontbreekt.

Maar waarom ontbreekt het straatnaambord dan?

In onze gedachten dwalen we af als we proberen te raden waar het bord is gebleven. Een misplaatste grap wellicht, van een vriendenclub die in het holst van de nacht besloot dat het wel grappig zou zijn om het bord mee naar huis te nemen?

Niets van dat alles, weet Kirsten Noyons van de gemeente ons te vertellen.

Het Koude Gat staat niet in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen“, weet ze ons na enig uitzoekwerk te vertellen. Het ontbreken van een aanduiding is dan ook logisch. “Het is geen officiële straatnaam. Daarom hangt er ook geen straatnaambord.”

Google Maps geeft ons uiteindelijk de verlossende informatie, namelijk dat dit steegje gewoon de aanduiding ‘Vismarkt’ zou moeten hebben.

De enige officiële vermelding van het Koude Gat die we hebben kunnen vinden, is Het Koude Gat B.V.: de beheermaatschappij van het monumentale pand aan de Herestraat 7.