Bioscopen in Groningen in 1931

Geplaatst op:

Filmpje pakken, fijne hobby. Zelfs toen al.

De Pathé, de Wolf en voor de liefhebber de Zienema: wie kent ze niet? Je kunt je het maar moeilijk voorstellen, maar vroeger had je die nog niet.

Grunnegers gingen naar hele andere plekken om de blockbusters van Charlie Chaplin of de klassiekers van de Hammer-studio’s te zien. De stomme film was in 1931 nog maar net ingeruild voor de geluidsfilm, maar in Groningen had je maar liefst vier theaters om uit te kiezen. We maakten een rondje langs drie daarvan: het Grand Theatre, de Luxor en Cinema Palace.

En dat zag er zo uit.

 

Groningsche bioscoop Cinema Palace

De bekendste bioscoop van het poude Groningen was Cinema Palace op de Grote Markt. Ooit trekpleister van 70 mm films. Mét stereo. Leuk detail: de oude bioscoopzaal is tegenwoordig Club Kokomo.

Groningsche bioscoop Cinema Palace in 1931

 

 

Grand Theatre

Eén van de weinigen die nog zijn eigen naam draagt. Ooit begonnen als bioscoop, tegenwoordig een theater. Scheelt niet eens zoveel dus.

Lees ook:  Hoe doe je dat (3)?!?

Grand Theatre in 1931

Luxor, in de Herestraat van vroeger

Het Luxor Theater stond vroeger in de volksmond bekend als De Doodskist van Groningen. Een niet zo vleiende benaming. Eentje die het theater kreeg toegedicht vanwege de uiterst krappe zalen, ingeklemd tussen Frigge en de C&A. En toch was het een van de trekpleisters van de Herestraat van vroeger.

Herestraat vroeger: Luxor in 1931


Muziekcredit: FM – Mijn Stad