Waarom een inbreker jouw huis uitkiest

Geplaatst op:
Waarom een inbreker jouw huis uitkiest

Het zal je maar gebeuren: je komt thuis en je laptop is weg. Inbrekers! Waarom  juist bij jou? Het antwoord: omdat inbrekers altijd het makkelijkste huis van de straat kiezen.

De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit, blijkt uit analyse van de politie. Hoe langer ze bezig zijn om een woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Vandaar dat politie en gemeente druk aan het voorlichten zijn. Politie-woordvoerster Ramona Venema: “We hebben een actieve aanpak. Laatst gingen we diverse wijken in om mensen bewust te maken en preventietips te geven.”

 

De favoriete trucjes van inbrekers

 

1 – Hengelen door de brievenbus

Reuze handig hoor: een touw aan je slot binden voor als je je sleutels vergeet. Zo kom je zelf makkelijk binnen, maar de inbrekers ook.

Maar ook zonder touwtje kan een beetje ervaren inbreker een slot zo openhengelen. Tip van de politie: “altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen”:

 

2 – Gewoon binnenlopen

Studenten in Groningen zijn gastvrij. Zo gastvrij zelfs, dat je zo de voordeur binnenloopt, kamerdeuren opent en apparatuur aantreft.

 

3 – Flipperen met een bankpas

Populair bij oudere woningen en heel makkelijk bij je eigen voordeur te testen. Floept het slot open met een bankpas? Investeer dan even in een anti-inbraakstrip.

Of volg het simpele advies van de politie: “altijd de deur op slot draaien en de sleutel eruit halen”.

 

4 – Door een raam klimmen

Ramen open? Lekker in de lente, maar ook heel uitnodigend voor inbrekers. Zeker als de tuin vol staat met handige hulpmiddelen, zoals een trappetje, bankstel of een paar lege bierkratten.

 

5 – Partycrasher

Tijdens een feestje is er vaak weinig controle op we er binnenloopt. En dát weten inbrekers.

Met dank aan Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid voor de video’s.