Eierbal maken? Zó doe je dat (recept en stappenplan)

Geplaatst op:
Eierbal maken? Zó doe je dat (recept en stappenplan)

Eierbal bakken? Simpel met dit recept.

Zet eens een schaal Groningse eierballen (aaierbaaln of aaierbaals) op tafel. Een eierbal is namelijk heel makkelijk zelf te maken, zelfs zonder frituurpan.

De eierbal is een decennia oude Groningse lekkernij en staat bekend als een snack die je voor twee euro uit het luikje van de cafetaria trekt.

Voor wie nog nooit een eierbal heeft gehad: vergelijk het met een kroket: de buitenkant is een gepaneerde vleeslaag, vanbinnen zit een hardgekookt ei. Zoals we in Groningen zeggen: lekker ee’m .

Benodigde tijd: 30 minuten.

Zo maak je in een mum van tijd zelf eierballen

  1. Even naar de super

    Het boodschappenlijstje:
    – 6 eieren
    – 1 blik ragout
    – 1 pak bloem
    – paneermeel
    – zonnebloemolie (of frituurvet)

  2. Kook en pel de eieren

    Doe vijf van de zes eieren in een pan heet water en kook ze in 7 minuten hard. Haal de eieren uit het hete water, pel ze (het liefste ook in die volgorde) en laat ze afkoelen.

  3. Kook de ragout

    Doe het blik ragout in een pan, opwarmen en doorroeren. Als de ragout op een soepje begint te lijken dan mag de staafmixer erop. Geen staafmixer bij de hand? Even prakken met een vork mag ook, zolang je maar de harde stukjes fijnprakt.

  4. Bloem toevoegen

    Zet het vuur wat zachter en roer wat bloem door de ragout. Je beslag is klaar als het een kleverige pasta is.

  5. Even een pauze

    Laat de ragout nu afkoelen. Gefeliciteerd, je bent er bijna. Intussen zet je twee borden klaar: één met paneermeel, één met een losgeklopt ei.

  6. Boetseren zodat het op een eierbal gaat lijken

    Heb je al honger? Mooi! Je bent er bijna. Gooi de ragout op het bord en rol het ei er doorheen. Soms lijkt dit trouwens meer op boetseren dan rollen, maar dat maakt niet uit. Als er maar flink wat ragout om het ei zit, dan komt het wel goed.

  7. Paneren

    Haal de bal door het losgeklopte ei en rol hem door de paneermeel.

  8. De pan vullen met vet

    Verwarm de frituur/schenk de zonnebloemolie in de pan en stook het vuurtje rustig op. Wel even oppassen: zonnebloemolie in een pan ontvlamt bij rond de 110 graden. Dat spul brandt als een tierelier, dus doe snel het vuur naar beneden zodra de olie begint te wellen of te roken.

  9. Je ballen in de pan doen

    De ballen kunnen in het vet. Meestal is een minuut of vijf genoeg: je ballen zijn klaar zodra de korst bruin is.

  10. Afkoelen

    Een half uurtje afkoelen en je visite kan zich de buik (of pokkel) vol eten met deze echte Groninger snack.

de ingredienten voor een eierbal
Lees ook:  Het Pepergasthuis blijft het Pepergasthuis