Dit is nou typisch De Wijert

Geplaatst op:
Dit is nou typisch De Wijert

De Wijert is al sinds de bouw in de jaren zestig een typisch Groningse volkswijk. Maar wat de wijk nou anders dan bijvoorbeeld de Korrewegwijk of Beijum?

Een gesprek met Dennis Broekema (foto hieronder), wijkbewoner en voorzitter van Bewonersorganisatie Platform de Wijert.

img_3873

Wat is nou hét Wijert-gevoel?

“Het is hier groen, multicultureel en gezellig. Je woont hier heerlijk. Dicht bij het centrum, vlakbij het Paterswoldsemeer en aan de uitvalswegen. Vroeger was er wel wat drugs en drankoverlast, maar dat is sinds de wijkrenovatie van 2009 een heel stuk minder geworden. Ik praat regelmatig met de wijkagent en die vertelt dat het nu een hele rustige buurt is geworden. Ik kan hier ’s avonds veilig over straat lopen, want er gebeurt hier nooit wat. ”

img_3891

Wat is nou typisch deze wijk?

“De olifant, hahaha! In het park staat een fonteintje op het water. Die staat er al jaren. Iedereen hier kent de olifant, hij is het hart van de wijk.'”

img_3876

Lees ook:  'Het gras van het Noorderplantsoen' in de Top 2000... laten we het doen!

Wat weten mensen buiten De Wijert nog niet van de wijk?

“Mensen buiten de wijk weten niet hoe divers het hier is. Er wonen een heleboel verschillende nationaliteiten en leeftijden door elkaar heen. Veel gezinnen en veel senioren. Het is hier heel erg multicultureel, veel meer dan in andere wijken. Neem nou Vrouwengroep De Waterlelie: die telt een stuk of dertig nationaliteiten. Ook uniek is dat er een Molukse wijk is. Toen de Wijert in de jaren ’60 werd gebouwd, hebben ze de Van Edenstraat ingericht als Molukse buurt met een eigen kerk. We zijn nu vijftig jaar verder, maar je ziet dat er nog steeds alleen maar Molukkers wonen. In vijftig jaar overlijden er mensen en verhuizen ze, maar als in die buurt er een plek vrijkomt dan komt er familie voor in de plaats. Het mêleert dus niet. Hierdoor is het een hele hechte gemeenschap die veel samen optrekken, feesten geven en bovendien heerlijk kunnen koken.”

img_3916

 

Wat is momenteel de grootste issue in de wijk?

“Dat is de aanpassing van de zuidelijke ring. Het knooppunt bij de Julianaweg wordt flink aangepakt. Stoplichten verdwijnen en er komt een tunnel. Alles gaat op de schop en dat betekent zeker acht tot tien jaar werkzaamheden. De bewoners van de Vondellaan gaan merken dat er straks veel meer verkeer door hun straat rijdt. Als ik met die mensen praat, dan merk ik dat ze soms grote zorgen hebben. Wat wij als Bewonersorganisatie doen is zo goed mogelijk informeren en overleggen met Bureau Aanpak Ring Zuid, om de gevoelens uit de buurt te delen. En ik probeer om er toch iets positiefs van te maken. Er worden straks veel bomen gekapt om ruimte te make. Ik probeer te regelen dat dat hout in de wijk blijft in de vorm van picknicktafels, bankjes en/of speeltoestellen.”

img_3877

Er wonen hier relatief weinig studenten. Vinden de studenten De Wijert niet aantrekkelijk?

“Nee, het zit in het aanbod van de woningen. Hier zijn veel sociale huurwoningen en veel koopwoningen, maar weinig particuliere kamerverhuur. Dus er wonen hier wel studenten, maar minder dan in andere wijken. Maar ik ben er een voorstander van hoor: meer studenten in de wijk.”

img_3917

Gelukkig zorgen Noorderpoort en Terra dat er voldoende MBO-studenten in de wijk komen.

“Dat klopt. En vooral de studenten van Terra zijn heel actief in de wijk. Het Terra is namelijk bezig om het onderwijs te verplaatsen van de schoolbanken naar de wijk. Vroeger moesten ze op school een tegelpad aanleggen, dan kregen ze een cijfer en daarna werd het pad weer afgebroken. Leuk, maar niemand had er wat aan. Tegenwoordig geeft Terra opdrachten die in de wijk plaatsvinden. Een nieuwe wijkwinkel ontwerpen, een marktonderzoek daarvoor doen, een drainage aanleggen in een volkstuin. Allemaal dingen waar de wijk iets aan heeft. Terra is hier heel erg mee bezig en we praten met Noorderpoort over meer van deze dingen.”

img_3914

Wijkbewoners hebben het soms over twee delen: De Wijert, en Wijert-Zuid. Wat is dat?

“De Wijert-Zuid werd twintig jaar later gebouwd dan de Wijert, in de jaren tachtig. Het is het deel zuidelijk van de Van Ketwich Verschuurlaan. Veel koopwoningen en villa’s, dus het rijkere deel van de wijk. Mensen uit De Wijert zien de bewoners van Zuid wel eens als mensen die moeilijk bij de rest te betrekken zijn. Maar zelf zie ik het onderscheid niet, voor mij is het allemaal dezelfde wijk.”

img_3895

Jij bent lid van de Bewonersorganisatie Platform De Wijert. Een relatief nieuw initiatief.

“Klopt. Ik wou altijd al wat in de wijk doen en vond al snel een groepje mensen met hetzelfde idee. We begonnen eerst zonder rechtsvorm maar het werd al snel serieus. Er is namelijk echt behoefte aan. Toen we onze presentatie deden in het buurthuis, waren we al blij geweest met 20 of 30 mensen. Er kwamen bijna 300 nieuwsgierige bewoners. Toen hebben we de aanvraag gedaan bij de gemeente en die heeft ons dit jaar officieel erkend als bewonersorganisatie.”

img_3882

Wat hebben jullie in die periode bereikt?

“Het opzetten van het platform was onze eerste grote mijlpaal. Onze Wijkkrant wordt goed gelezen en via Facebook onderhouden we goed contact met de buurt. Uit de buurt ontvangen we vragen van bewoners, soms ook de zorgen die ze hebben. Wij bieden ze met onze website en wijkkrant een platform waarop ze zich kunnen uiten. Wij zijn officieel gesprekspartner naar gemeente en corporaties en zorgen dat wij alles wat in de buurt leeft ook doorgeven. We doen dat met een hele jonge club van voornamelijk dertigers. Dat is een bewuste keuze, want zo blijft de dynamiek levendig en jong.”

img_3887

Hoe ziet deze wijk er in de toekomst uit?

“Er staat veel te gebeuren. De aanpak van de Ringweg zorgt voor veranderingen. Er komt een multifunctionele Accommodatie MFA met spelhallen. En het winkelcentrum wordt vernieuwd: gelijkvloers met het park en de parkeerplaats. Net als in Haren.”

img_3909

Meer over de bewonersorganisatie lees je op Wijert.nl en op Facebook.

Lees ook:  Geen kerstmarkten in Groningen in 2020