Geen baan? Probeer eens wat minder te solliciteren.

Geplaatst op:
Geen baan? Probeer eens wat minder te solliciteren.

Overal zijn vacatures. Toch is er een grote groep Stadjers die niet meeprofiteert van de aantrekkende economie. Ze versturen honderden brieven, maar verliezen hun motivatie als ze evenveel afwijzingen ontvangen.

Soms word je moedeloos van zoveel afwijzingen“, vertelt sollicitatiecoach Marloes Tamminga. “Dan moet je eerst op zoek naar de inspiratie die je nodig hebt om weer aan de slag te gaan.”

 

Minder sollicitatiebrieven vesturen

Marloes kan het weten. Als sollicitatiecoach verzorgt ze overal in het noorden haar trainingen.

Donderdag begint ze met de eerste van een reeks sollicitatietrainingen in de Korrewegwijk, bedoeld voor mensen met een krappe beurs. Stap één? Zorgen dat het solliciteren weer leuk wordt.

Dat begint vaak met het versturen van veel minder sollicitatiebrieven, vertelt Marloes. Tegenstrijdig? Absoluut niet. “Als je een vacature ziet die in je straatje valt, dan moet je daar moeite voor doen. Heel veel moeite.”

Dat begint met het stoppen met een ingesleten gewoonte: het versturen van dezelfde standaard sollicitatie die je naar honderd andere bedrijven verstuurde.

Ik leer mensen aan om op te vallen. Bijvoorbeeld door de standaard sollicitatiebrief helemaal aan te passen aan de vacature, contacten te leggen met het bedrijf en door eens iets anders te doen, zoals bijvoorbeeld een videosollicitatie.”

Want wie besluit om op veel minder vacatures te reageren met een standaardbrief, houdt zo tijd over om je best te doen voor die éne droombaan, aldus de sollicitatiecoach.

 

Zeven weken lang

De sollicitatietraining duurt zeven weken lang en wordt vanaf donderdag gehouden in het Floreshuis.

De verwachting is dat de trainingen ook gegeven gaan worden in onder andere Vinkhuizen. Beijum en de Oosterparkwijk. Inderdaad: wijken waar het gemiddelde inkomen lager ligt dan in bijvoorbeeld Helpman of het centrum.

De wijken zijn bewust gekozen”, vertelt Madelyn Horstink, werkzaam als projectleider bij Aegon. Die verzekeraar zorgt voor de financiële en praktische ondersteuning van de sollicitatietrainingen. “Het uiteindelijke doel is om meer mensen aan werk te helpen.”

De trainingen zijn namelijk onderdeel van Aegon’s programma ‘van schulden naar kansen’, waarmee de verzekeraar iets wil terugdoen voor de maatschappij.

 

Wetenschappelijk onderzoek

De resultaten van het schuldenprogramma worden gemonitord door de Hogeschool van Amsterdam. Madelyn: “Vaak worden mensen geholpen met de beste bedoelingen, maar weten we maar weinig van wat het resultaat van die hulp is.”

Daarom is onderzoek hard nodig, aldus Madelyn. “Zo willen we ontdekken wat deze mensen echt nodig hebben.”

 

De gratis sollicitatietrainingen worden gegeven voor bewoners van onder andere Paddepoel, Selwerd, Tuinwijk, De Hoogte, Indische Buurt, Professorenbuurt, Vinkhuizen, Beijum, Lewenborg en de Oosterparkwijk. Meer informatie lees je op de site van Marloes.