Hulde! Margriet Kukler is de SuperStadjer van 2018

Geplaatst op:
Hulde! Margriet Kukler is de SuperStadjer van 2018

Voetballers lopen hard, maar Margriet Kukler loopt nog harder. Haar vrijwillige inzet voor voetbalclub Kids United leverde haar gistermiddag de eretitel SuperStadjer 2018 op.

De vrijwilligster ontving de aanmoedigingsprijs gistermiddag uit de handen van waarnemend burgemeester Peter den Oudsten.

Naast een handdruk én en kus van de burgemeester, ontving ze twee cheques met een bedrag van € 500 voor haarzelf en € 1000 voor haar club.

 

Zeven dagen per week

Zeven dagen per week zet Margriet zich in voor haar club. In de kantine, op het veld en langs de lijn. In het weekend jast ze er soms de vieze was van zes sportclubs doorheen.

En dat allemaal omdat ze jaren geleden vond dat ook geestelijk gehandicapte kinderen – waaronder haar zoon – een eigen sportclub verdienen.

Met dat idee ging ze ooit aan de slag op een voetbalveldje in Lewenborg. Daarmee stond ze aan de wieg van Kids United, een voetbalclub voor mensen met een beperking.

De jury koos haar als SuperStadjer vanwege haar tomeloze inzet en grote bescheidenheid.

U doet uw activiteiten niet voor aandacht of voor een foto in de krant. U doet dit voor een heerlijke tijd van de betrokkenen. Zo geeft u kinderen met een beperking een leuker leven”, aldus de jury.

 

Ze blijft bescheiden. Heel bescheiden.

Na afloop toont Margriet zich bescheiden. “Ik sta er helemaal niet zo bij stil dat ik iets bijzonders doe“, vertelt ze ons.

Voor mij gaat het om de kinderen. Maar ik moet zeggen: toen ze me net vertelden waarom ik was genomineerd, was ik wel even onder de indruk.”

Een bestemming voor de € 500 die ze zelf mag besteden, die heeft ze ter plekke bedacht. “Ik neem de kinderen en trainers mee uit eten!”

We vallen bijna om van verwondering. Voor ons staat een vrouw die zich zeven dagen per week inzet, zonder er ooit een cent te voor te krijgen. En dan hééft ze de kans om zichzelf te belonen met een mooi cadeau, kiest ze nog steeds voor haar club.

Zo is ze gewoon.

Margriet: “Ik heb niet zo’n behoefte aan een groot cadeau. Shoppen in de Herestraat? Doe mij maar de blijdschap van de kinderen. Dat is een grotere beloning dan welk geldbedrag dan ook.”

 

Ferme uitspraken van de burgemeester

Voorafgaand aan de bekendmaking roemde burgemeester Den Oudsten de inzet van alle genomineerde vrijwilligers.

Hierbij kwam de anders zo genuanceerde burgemeester fermer uit de hoek dan we van hem gewend zijn.

Den Oudsten: “Groningen wordt gedomineerd door 60.000 studenten en veel hoger opgeleiden. Maar die leven in een bubbel en weten niet altijd wat er gebeurt op de werkvloer van de stad: aan de onderkant.

Juist daarom zijn vrijwilligers zo ontzwttend belangrijk, legde Den Oudsten uit.

Als we als samenleving niet proberen om oog te hebben voor de noden van de mensen, dan zijn we verkeerd bezig. Die inspanning die komt van u en dat vind ik enorm belangrijk“, aldus de burgemeester.

 

De andere genomineerden

De SuperStadjer-wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door de Commissie van Spijsuitdeling, een organisatie die al 215 jaar zich inzet voor mensen die wel een steun in de rug kunnen gebruiken.

Vier Groningers werden genomineerd en gisteren op het Stadhuis in het zonnetje gezet.

De andere genomineerden waren:

  • Roelof Huizing: voor zijn jarenlange inzet voor tennisvereniging Vorenkamp.
  • Willemien Lenstra: zet zich sinds de jaren ’90 in voor Hospice Gasthuis Groningen, waar mensen de laatste fase van hun leven doorbrengen.
  • Janny Wilpstra: vrijwilliger bij Wij Hoogkerk en de drijvende kracht achter de cadeaukast, waar buurtbewoners spullen mogen doneren en afhalen.
Lees ook:  In het Soephuisstraatje was ooit een huis met soep (echt waar)