Student Guest House brengt sporters en studenten samen

Geplaatst op:
Student Guest House brengt sporters en studenten samen

Student Guest House aan de Pottebakkersrijge is een initiatief van Vincent Brink. Hij merkte als sportcoach dat er geen goede huisvesting is voor topsporters in Groningen. Zijn oplossing: een gasthuis voor topsporters én studenten.

Naast en met elkaar

Aan de Pottebakkersrijge gebeurt iets bijzonders. Topsporters en internationale studenten wonen naast en mét elkaar in een The Student Guesthouse Groningen.

Hier huren internationale bezoekers een kamer voor een langere periode, meestal voor een half jaar. De doelgroep zijn topsporters en studenten.

Maar vanwaar deze combinatie? We vroegen het aan Vincent Brink, bedenker en uitvoerder van het concept.

Vincent, je biedt huisvesting aan voor jonge topsporters. Is dat nodig?

“Als coach bij Iskate heb ik vier jaar lang topsporters begeleid. Jongens tussen de 16 en 22 jaar die op weg zijn naar de top. Ze trainen veertig uur per week en willen het allerhoogste niveau bereiken. Maar ik merkte dat de huisvesting van die jongens lastig was.”

Welke problemen hebben jonge topsporters qua huisvesting in Groningen?

“Veel jonge topsporters komen terecht in gastgezinnen. Voor een topsporter is het niet ideaal. Zo’n gezin heeft een eigen leven met huisdieren, mensen over de vloer en nog veel meer. Ik wilde een klimaat waar topsporters volledig tot hun recht komen: een hotel op een goede locatie waar topsporters samen voor langere duur verblijven.”

Hoe kwam het balletje aan het rollen?

“Ik heb mijn plan gepitched bij alle grote sportclubs in de stad. Ik nodigde Donar, FC Groningen en Lycurgus uit en probeerde ze te overtuigen van mijn plan. Wil je topsporters aantrekken, dan moet je die ook goed huisvesten. Voor een club is het volgens mij heel aantrekkelijk dat je een goede plek hebt in hartje binnenstad. Groningen is city of talent en ik wil dat topsport op een nog hoger niveau uitkomt. Als je de jongens bij elkaar zet, dan gaan ze elkaar opjutten en dat levert betere sportieve prestaties op.”

Je hebt hier een pracht van een pand. Toplocatie en van binnen is alles strak. Hoe kwam je hier terecht?

“Het pand is van vastgoedmakelaar Beauvast. Ik werkte destijds ook in café De Uurwerker, tevens eigendom van Beauvast. Ik heb toen bij ze aangeklopt met mijn plannen en de eigenaar heeft me een carte blanche te geven. Vanaf het moment dat de eerste deur werd geplaatst, ben ik aanwezig.”

Toch is het hier niet tot de nok toe gevuld met topsporters, want het zijn voornamelijk internationale studenten die hier rondlopen.

“Klopt. In het begin was het idee: één verdieping, tien kamers. Dat groeide uiteindelijk uit tot drie verdiepingen, waar ook internationale studenten een kamer kunnen boeken. Het resultaat is dat je hier bijvoorbeeld een speler en een fysiotherapeut van FC Groningen hebt zitten, maar ook internationale studenten die in Groningen hun master halen.”

En hoe is dat, topsporters en studenten naast elkaar op één gang?

“De combinatie pakt goed uit. Topsporters hebben vaak weinig discipline als het op school aankomt, en hoger opgeleiden hebben vaak niet veel affiniteit met sport. Door de combinatie zie je dat ze van elkaar leren. De academici worden geïnteresseerd in sport, en de sporters zien wat het kost om een studie te volbrengen. Ze merken dat hun doelen enorm verschillen, maar zien veel overeenkomsten in de manier waarop je die doelen behaalt.”

Maar goed, als er meer internationale studenten wonen dan topsporters, dan moet het dus nog groeien.

“Ik merk dat clubs nog terughoudend zijn om topspelers hier onder te brengen. We zitten dicht tegen het centrum en sommige clubs zijn nog bang dat spelers in het weekend op stap gaan. Naar mijn mening zullen de échte topsporters dat niet doen, maar inderdaad: het concept moet nog groeien.”

Kamer huren in The Student Guesthouse Groningen

Wat kost een kamer eigenlijk?

“De goedkoopste kamer is € 500 per maand, een studio kost € 725. Dat is prijzig, maar we zijn natuurlijk geen halfbakken studentenhuis. We hebben een nieuw pand, meubilair, vloerverwarming, schoonmaak en het centrum dichtbij. Studenten krijgen een huurcontract voor een half jaar en dus geen hotelovereenkomst. En natuurlijk is er wifi. Haha, de vraag die ik het meeste hoor is dus ook: what’s the wifi-code, Vincent?”

Om jullie heen zitten woonhuizen. Hoe is het tussen de studenten en de buurt?

“Er is nooit iets aan de hand. Misschien belandt er eens een keer een verdwaalde sigaret in iemands tuin, maar that’s it. Aan het begin heb ik alle buren mijn telefoonnummer gegeven en gevraagd om me te bellen bij overlast, maar dat is nog nooit gebeurd.”

En maak je wel eens wat raars mee met al die internationale bewoners?

“Ja, soms wel. Het raarste was dat ik werd gebeld door een buurtbewoner omdat een student in de gracht hiervoor was gedoken. Wat bleek: haar fiets was in het water gevallen en ze was er achteraan gesprongen om hem met een touw uit het water te vissen. Ik heb haar toen verteld dat we in Groningen meer fietsen hebben dan inwoners, en er echt níemand is die zijn eigen fiets achterna zou springen. Maar ze had haar fiets wel mooi terug.”

Meer over The Student Guest House Groningen lees je op Facebook en op sghg.nl.