Review: introductiegame ‘Become a virtual Groninger’ voor internationale studenten

Geplaatst op:
Review: introductiegame ‘Become a virtual Groninger’ voor internationale studenten

In de game ‘Become a Virtual Groninger’ worden inernationale studenten wegwijs in Stad. Kan de gameplay internationale games overtuigen? Onze redactie pakte de smartphone en probeerde de game uit.

De game ‘Become a Virtual Groninger’ is een point-and-click-adventure in de stijl van Myst-games. De speler wordt gedropt in een stad die hij nog niet kent en moet zich al klikkend een weg zien te vinden naar de eindstreep.

De game werd ontwikkeld op eigen bodem, namelijk bij de Indiegame-incubator Indietopia. Voor de ontwikkeling trokken de developers met een 360-camera de stad door, om zo het centrum van Groningen vanuit alle hoeken te fotograferen.

Lukte het de developers om er een toffe game van te maken? We doken erin.

 

Tutorial doorlopen en ‘go’

De game opent op het level-select-scherm en brengt je van daaruit naar het dak van het Forum voor een beknopte maar volledige tutorial.

Het doel van het spel, zo legt een Engelssprekende dame uit, is om op elk level de stad te leren kennen aan de hand van missies en opdrachten. De levels spelen zich af in de binnenstad en het uitspelen van de vier levels levert je een achievement in de vorm van een digitaal paspoort op.

Elk level is herkenbaar (zoals het Forum en het uitgaansgebied) en biedt je de nodige missies. Zo krijg je op elke locatie meerdere trivia-vragen voor de kiezen. Vragen variëren van basic (welke kant gaat de trein van Groningen op), naar toch wel wat moeilijker (in welke stijl is het museum gebouwd?).

Gelukkig is de game voorzien van computer assistance: een fout antwoord resulteert in een ‘ploink’-geluid, waarbij je simpelweg het volgende antwoord uitprobeert. Voelt een beetje als cheaten, maar is ook wel weer veilig: vastlopen op deze vragen is onmogelijk.

Op sommige locaties wordt de geijkte gamestructuur van lopen-quizvraag-lopen-quizvaag doorbroken. Zo kun je op elk locatie items verzamelen en krijg je de nodige fetch-quests voor de kiezen. De items helpen je levelen, de fetch-quests zijn een voorwaarde om door te mogen gaan.

Het is tijdens de missies waar het spel zijn glans begint te verliezen. Tijdens een missie in de Albert Heijn aan de Vismarkt liepen we hopeloos vast bij het verzamelen van de ingrediënten van mosterdsoep. Wat ons in het echt binnen no-time was gelukt, strandt (bij gebrek aan een walkthrough op YouTube) met het opnieuw opstarten van de game en het selecteren van het volgende level.

 

Punten voor de presentatie

Waar de fetch-quest teleurstelde, blinkt het spel uit in sfeer. De developers zijn erin geslaagd om het straatbeeld van Groningen in glorieuze 3D vast te leggen, waarbij je het stadsleven in je browserscherm aan je voorbij ziet gaan.

Pluspunten voor de audio. De achtergrondgeluiden zijn opgenomen op de plek waar een level zich afspeelt, zodat de game het verhaal vertelt in beeld én geluid.
Zo hoor je op de Grote Markt de carillons van Auke de Boer glorieus rinkelen, en hoor je op de Vismarkt iemand een visje bestellen. Alsof je echt op de plek bent.

En de virtuele wandeling door het Noorderplantsoen wordt – hoe kan het ook anders – begeleid met de onvermijdelijke wereldhit van Ralph Poelman.

 

Conclusie

De game ‘Become A Virtual Groninger’ is een dappere poging om internationale studenten wegwijs te maken in Groningen. Qua gameplay laat de game enkele steken vallen, maar qua sfeer wordt dat ruimschoots goedgemaakt.

Eindoordeel:

Graphics★★★★☆
Geluid★★★★☆
Gameplay★★★☆☆
Overall★★★★☆

 

De game is te spelen in de webbrowser via game.groningen.nl.