Checklist kamers gaan: 10 dingen waarop je moet letten bij de bezichtiging

Geplaatst op:
Checklist kamers gaan: 10 dingen waarop je moet letten bij de bezichtiging

Met de zomer voor de deur gaan honderden scholieren op zoek naar de basis van hun studententijd: op kamers gaan in Groningen. Waar let je op tijdens een bezichtiging? Tien tips.

 

Tip 1: Met wie krijg je te maken?

Op ka.ers gaan begint met vergelijken

Begin bij het begin en vraag je af: wie is je verhuurder? Wil je huren via een particulier, of liever via een woningcorporatie? Als je via een woningcorporatie huurt, dan worden de schoonmaak en het onderhoud professioneel opgepakt. Maar als je particulier huurt, dan heb je weer het voordeel van een heel kort lijntje met iemand die je huis goed kent. Beiden hebben dus een voordeel.

 

Tip 2: De gezamenlijke kamer zegt alles!

Bezichtiging? Check de gemeenschappelijke kamer.

Zit je graag met je huisgenoten voor de tv? Houd je ervan om samen een pizza te bestellen? Check dan of er ook een gemeenschappelijke kamer is, want niet alle huizen hebben dat.

En andersom kan natuurlijk ook. Ben je liever iemand die het nodig heeft om vaak alleen op je kamer te zitten? Geen probleem hoor, maar dan is een gezamenlijke huiskamer al snel een verplichting waar je helemaal niet op zit te wachten. Dan zoek je liever een studentenhuis waar iedereen wat meer op zichzelf leeft.

 

Tip 3: Hoe schoon is de boel?

vacuuming-floors

Veel dingen kun je objectief meten, bijvoorbeeld of de kamer groot genoeg is. Maar let ook even op de onderhoud van de woning. Want niet álles is de verantwoordelijkheid van de verhuurder: als de muizen dansend door de keuken lopen, dan is dit iets wat je met je toekomstige huisgenoten op moet zien te lossen.

 

Tip 4: De wasmachine

person-looking-searching-clean

Je moeder zit echt niet elke week te wachten op je tas met vieze sokken (al zal ze je dat misschien niet gelijk zeggen). Dus geloof ons: een wasmachine is verrekte handig om te hebben. Hetzelfde geldt voor de koelkast en de oven: sommige huizen hebben die, anderen niet. Dus kijk goed wat je thuis allemaal hebt staan en bekijk dan wat je ook in je woning nodig hebt.

 

Tip 5: Check het puntensysteem

IMG_2141

Reken altijd de prijs van de kamer na, want dan weet je zeker of de prijs redelijk is. Hoe weet je of een kamer zijn huurprijs waard is? Dat doe je met het puntensysteem. Wel of geen afzuigkap in de keuken scheelt al een paar euro op de huurprijs, dus ga na of de voorgestelde prijs reëel is.

 

 

Tip 6: Onderzoek verborgen kosten

1-1252850141NeWn

Voor je huur betaal je vaak een vast bedrag, waarvan een deel is gereserveerd voor de servicekosten. Verhuurders mogen hier van alles in doorberekenen: schoonmaak, energie, water en stoffering.

Maar wat ze niet mogen doen, is iets berekenen wat er niet is. Er zijn verhalen bekend van verhuurders die de internetverbinding doorberekenden, zonder dat er een internetabonnement was. En dat kan natuurlijk niet. Je hebt recht op een specificatie van de servicekosten, dus vraag hierom!

 

Tip 7: Als het maar een nette buurt is

IMG_0858

Je buurt bepaalt hoe je woont. Als je buurman een feestbeest is en jij wil liever met de kippen op stok, dan komt dat niet zo goed uit. Probeer bij de bezichtiging een medebewoner te spreken en bel even aan bij een van de buren. Zo krijg je het beste beeld of de buurt een beetje bij je past, en andersom.

 

Tip 8: Lekker wifi

allyouneed

Zonder een goede internetverbinding ben je nergens. In het ene huis staat er al een modem in de meterkast, in het andere huis komt er een kabeltje je huis binnen en moet je zelf een draadloze router aan zien te sluiten. Eeloof het of niet: hier en daar zijn huizen waar helemaal geen internet is geregeld.

Check dit dus van tevoren, want je wil niet na je verhuizing ontdekken dat je de komende vier jaar bent veroordeeld tot je 3G-verbinding.

 

Tip 9: Is er een huurcontract?

contract

Er zijn verhuurders die werken zonder huurcontract. Not done, want jij hebt geen poot om op te staan. Teken dus altijd samen het contract, vraag om een kopietje en de boel is duidelijk voor iederern

Kom je met meerdere personen op één contract? Let dan ook even goed op. De kans is groot dat je boven de liberalisatiegrens van € 710,68 komt. Je hebt dan minder huurbescherming: er geldt geen maximale kale huurprijs, er geldt geen maximaal percentage voor de jaarlijkse huurverhoging en je hebt geen recht op huurtoeslag.

 

Tip 10: Pas op met bemiddelingskosten

graphics-882726_1280

Sommige makelaars rekenen nog steeds bemiddelingskosten aan de huurder. Mag ab-so-luut niet en die kosten kun je terugvragen. Check hiervoor de tips die we eerder gaven of kijk eens op de website steunpuntbemiddelingskosten.nl.

Volgende keer in de rubriek ‘Wonen in Stad’, gaan we op zoek naar de inrichting van je kamer. Lukt het ons om voor € 100 een studentenkamer volledig in te richten? Wij proberen het, jij leest het, dus like ons om Facebook om op de hoogte te blijven.

Met dank aan Christiaan Brinkhuis van de Groninger Studentenbond voor het geven van deze tips!