Achthonderd internationals onderweg naar Stad, maar hoe zit het met de kamers?

Geplaatst op:
Achthonderd internationals onderweg naar Stad, maar hoe zit het met de kamers?

Op 1 februari begint het nieuwe semester en komen meer dan achthonderd internationale studenten naar Groningen. Is de stad er klaar voor?

Even terug in de tijd naar september 2017. Studentenhuisvesting in Groningen beheerste opeens álle lokale nieuwsmedia. Groningen bleek amper opgewassen tegen de toestroom van internationale studenten aan het begin van het nieuwe studiejaar.

Het resultaat waren boze reacties, een bomvolle slaapzaal van het Simplon Jongerenhotel, medewerkers van de onderwijsinstellingen die een student in huis namen en een pittige demonstratie op het Broerplein. Er werd een noodopvang ingericht, verbetering beloofd vanuit de onderwijsinstellingen en hoopvol gekeken naar de toekomst.

Inmiddels zijn we een half jaar verder en het tweede semester staat op het punt van beginnen. Komende donderdag om precies te zijn. En dat betekent dat as we speak er overal ter wereld jongeren bezig om hun koffers te pakken, klaar om in het vliegtuig te stappen om de tocht naar Groningen te maken.

Waar kunnen die studenten op rekenen, als ze deze week aankomen op het Hoofdstation?

 

Zestig studenten hebben nog geen kamer geregeld

Een rondvraag bij de Hanzehogeschool en de RUG leert dat de onderwijsinstellingen zich dit semester niet meer laten verrassen, zoals dat afgelopen zomer wellicht het geval was. De aantallen inschrijvingen is bovendien niet zo hoog als destijds, toen in één klap enkele duizenden studenten hun thuisland verruilden voor Groningen. In februari komen er 838 internationals naar Groningen, om precies te zijn.

Iets wat vorig jaar een dingetje was, was dat studenten de grote oversteek waagden en hoopten dat ze éénmaal in Groningen wel een kamer konden vinden. Een risico in een stad waar de kamermarkt toch redelijk krap is, maar dat blijkt niet iedere international te weten. “We waarschuwen ervoor“, vertelt Madelon van Gameren van studentenhuisvester de SSH. “Maar er zijn altijd studenten die op de bonnefooi naar Nederland komen en proberen om hier een kamer te regelen.”

Om die reden houden de onderwijsinstellingen de vinger aan de pols. Op dit moment hebben in totaal zestig studenten nog geen kamer geregeld, vertellen de RUG en de Hanze ons in een gezamenlijke statement. “De studenten die op dit moment nog geen kamer hebben, zijn per e-mail benaderd met het advies de website van SSH in de gaten te houden voor nieuwe kamers.” Ook hebben de onderwijsinstellingen hun nieuwe studenten zo veel mogelijk verwezen naar de vorig jaar gelanceerde voorlichtingssite athomeingroningen.com.

Gisteren schreven we al dat de SSH meer dan honderd extra bedden heeft geregeld aan de Van Swietenlaan. Volgens de onderwijsinstellingen maakt dit een groot verschil. “Deze nieuwe locatie erbij is er zoals het nu lijkt voldoende capaciteit voor de nieuwe internationale studenten aan de RUG en de Hanzehogeschool. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan wordt ogenblikkelijk weer een noodvoorziening geregeld.” Navraag bij de SSH leert dat nog niet alle plekken aan de Van Swietenlaan zijn volgeboekt.

Lees ook:  Subtropisch in september

Ongewenste onzekerheid

Vorig jaar was er kritiek op de Hanze en de RUG. De veelgehoorde klacht was dat er wel werd gezorgd voor instroom, maar niet voor huisvesting.

De onderwijsinstellingen hebben naar de kritiek geluisterd. “Onzekerheid over waar je kunt overnachten vinden we uitermate onwenselijk“, vertellen de Hanze en de RUG aan stadclickt.nl. “In Nederland is het gebruikelijk dat studenten hun eigen huisvesting regelen, ook internationale studenten. Maar dat kan erg lastig zijn wanneer je het land en de stad niet kent. Daarom doen we er van alles aan om de zoektocht eenvoudiger te maken.”

De onderwijsinstellingen hebben zich voorgenomen om voor langere termijn prognoses op te stellen over het te verwachten aantal nieuwe studenten. Ook worden prognoses eerder doorgegeven aan de SSH. Bovendien willen de Hanze en de RUG zorgen dat in de toekomst de beschikbare kamers worden doorgeplaatst op athomeingroningen.com.

De inschrijvingen per 1 februari:

RUG:

  • 18 bachelor-studenten
  • 96 master-studenten
  • 467 exchange-studenten

Hanzehogeschool:

  • 257 exchange-studenten
  • Geen bachelor- of masteropleidingen per 1 februari

Totaal: 838 nieuwe studenten.