7 vragen aan woningcorporatie Groninger Woongenootschap

Geplaatst op:
7 vragen aan woningcorporatie Groninger Woongenootschap

Groningen krijgt er een woningcorporatie bij. Het Groninger Woongenootschap gaat zich richten op mensen die nu nog vaak tussen de wal en het schip terechtkomen. Zeven vragen aan mede-initiatiefnemer Peter Michiel Schaap van Platform GRAS.

 

Waarom is een nieuwe woningcorporatie nodig?

“Veel mensen lopen op de woningmarkt tegen problemen aan. Ze krijgen geen sociale huurwoning omdat ze teveel verdienen, maar kunnen ook geen hypotheek krijgen omdat de banken dat moeilijk maken. Daardoor zijn ze bijvoorbeeld aangewezen op commerciële huur, waar ze meer betalen dan normaal. We horen verhalen van woonlasten die oplopen tot € 1200 per maand.”

Het Groninger Woongenootschap is geïntroduceerd tijdens Let’s Gro. Hoe waren de reacties?

“De reacties waren zeer positief en het waren er ontzettend veel. We stonden op de Grote Markt en daar meldden veel geïnteresseerden zich. We hebben een heleboel gesprekken gevoerd met de doelgroep. Voor ons is dat een bevestiging dat we raak hebben geschoten met dit idee.”

peter-michiel-schaap

Wat gaan jullie anders doen?

“Het Groninger Woongenootschap heeft de ambitie het slimmer en beter te doen. We willen voor onze doelgroep betaalbare woningen gaan bouwen en komen met type woningen die er nu nog niet genoeg zijn. Veel nieuwbouwwoningen zijn heel traditioneel van opzet, maar de behoefte verandert. Ruimte om echt goed thuis te werken is dan slechts een voorbeeld. We willen het woningaanbod van de stad echt gaan verrijken.”

Lagere huurprijzen?

“We willen een stuk goedkoper te worden dan het huidige aanbod, zowel in de commerciële huur als de koop. Dat kan doordat we zonder winstoogmerk willen opereren. En we zoeken naar nieuwe manieren van projectontwikkeling. Verder proberen we veel zelf te doen. Bij traditionele ontwikkelingen heb je veel partijen nodig met elk een eigen winstmarge. Dat drijft de prijs op. Als je dat slimmer doet en met minder partijen ben je al op de goede weg. Bovendien: huurders en kopers kunnen ook veel zelf doen.”

ulgersmaweg

De binnenstad is goed gevuld. Hoe willen jullie al die nieuwe bouwprojecten beginnen zonder bijvoorbeeld aan de groenzones te komen?

“Ik ben een groot liefhebber van groen in de stad, dus daar blijven wij vanaf. In het stadshart is nog de nodige ruimte maar ook daarbuiten is ook veel mogelijk. Het is een interessante gedachte om de kwaliteit van de binnenstad ook elders aan te bieden of nieuwe stedelijke buurten te maken met een heel eigen karakter. Dat is zeker in een groeiende stad als Groningen van groot belang. Neem bijvoorbeeld de Scandinavische Havens of de Ulgersmaweg en de Pop Dijkemaweg. Die gebieden hebben een heel eigen karakter en veel ruimte en potentie. Hetzelfde geldt voor het bedrijventerrein Driebond. Daar zitten nu nog veel garage- en vervoersbedrijven, maar wie zegt dat die er over tien jaar nog steeds zitten?”

Waar komt het geld voor al die projecten vandaan?

“Wij onderzoeken nieuwe manieren om te financieren en kijken dus verder dan alleen maar private investeerders. Een gedachtenexperiment: je kunt bijvoorbeeld met een groep gezinnen samen een appartementencomplex bouwen. Tien gezinnen financieren dan de bouw van veertien appartementen en verhuren vier woonruimtes. De te verwachten huurinkomsten kunnen helpen bij het krijgen van financiering. Op die manier krijgen de kopers meer huis voor hun geld én creëren we bijzondere huurwoningen.”

banner

Klinkt allemaal goed. Wanneer kunnen we bij jullie een woning huren?

“Voordat de eerste paal de grond in gaat, ben je wel een paar jaar verder. We maken nu onze plannen concreet en werken aan de organisatiestructuur. In de afgelopen tijd is ons hulp aangeboden uit allerlei hoeken. Bouwbedrijven, ontwikkelaars en mensen met een corporatieverleden. De volgende stap is dat we de aangeboden hulp gericht gaan inzetten. We willen de vaart erin houden. Dus laten we optimistisch zijn: als echt álles mee zit, kunnen we over drie jaar de eerste woningen aanbieden.”

Meer over Het Groninger Woongenootschap lees je op Facebook.