Groninger corporaties blij met Tinder-app voor huurders

Geplaatst op:
Groninger corporaties blij met Tinder-app voor huurders

Meer dan driehonderd Groningers schreven zich in voor Huisjehuisje, een nieuwe app waarmee je kamers en huurhuizen ruilt. Ook de woningcorporaties reageren enthousiast.

De app Huisjehuisje is drie weken geleden geïntroduceerd en werd gelijk trending in de appstores. De app is bedoeld om huurders van een kamer of een huis onderling te laten ruilen.

Het idee is simpel: je plaatst je woning op de app en gaat swipen door het aanbod van anderen. Iets leuks gevonden? Je deelt een hartje uit, chat met elkaar en komt – als het goed is – tot een match. Eigenlijk net als op Tinder, maar dan met je huis of kamer.

 

Doorstroming bevorderen

chatscherm huisjehuisje

Het doel van de app is om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen. Het initiatief van komt uit de Randstad, waar de huurmarkt op springen staat.

We zien dat er acuut iets moet gebeuren“, vertelt Coen Springelkamp, één van de initiatiefnemers van Huisjehuisje. “Veel mensen wonen in een woning die niet bij hun past. Mensen huren een appartement en krijgen kinderenDan wordt het appartement al snel te klein.”

In sommige steden staan die mensen dan jarenlang op de wachtlijst voor een ééngezinswoning. “Je kinderen zijn dan al twaalf tegen de tijd dat je kan verhuizen.”

 

Ook voor Groningen

De app is een initiatief van de woningcorporaties in Amsterdam en Utrecht. Maar Coen is duidelijk: de app is er voor íedereen in Nederland die van woning wil ruilen. Dus ook voor Groningers .

Lees ook:  Geen kerstmarkten in Groningen in 2020

En dus registreren we ons op de app. We swipen door het aanbod en komen virtueel in alle wijken waar je maar kunt wonen. Beijum, Vinkhuizen, centrum, Korreweg: vanuit alle wijken worden studentenkamers, appartementen en woonhuizen aangeboden. Niet gek, want inmiddels hebben meer dan 300 Groningers zich aangemeld.

 

 

Mooi verhaal, maar werkt het ook in de praktijk?

Als twee mensen elkaars huis of kamer willen ruilen, moeten ze zelf de toestemming zoeken van de verhuurder. In Groningen kom je dan al snel uit bij de particuliere verhuurder of de woningcorporatie. Maar gaan woningcorporaties zonder blikken of blozen akkoord met een ruil via Huisjehuisje? Kun je morgen naar de balie lopen met een welgemeende ‘moi wij komen ons huis ruien‘?

Een belletje naar Lefier levert in de instantie geen antwoord op. “Huisjehuisje? Dat kennen we nog niet”, vertelt de persvoorlichtster. “Is dat nieuw? ” Ze belooft het uit te zoeken. Bij woningcorporatie Nijestee hebben ze al wel van de app gehoord en een woordvoerder belt later terug.

En we snappen het ook wel, de reacties van de Grunnen corporaties. Hun collega’s in Amsterdam doen een belofte aan inwoners van Groningen en de corporaties moeten die belofte waar gaan maken. Want dat is natuurlijk wat de honderden ingeschreven Groningers verwachten van de nieuwe app: een succesvolle ruil.

Lees ook:  'Het gras van het Noorderplantsoen' in de Top 2000... laten we het doen!

We laten het onderwerp een paar dagen met rust, zodat de woningcorporaties hun mening kunnen vormen.

 

Woningcorporaties blijken best enthousiast

Een paar dagen later, mail in de mailbox. Lefier. Eefje Keupers van de afdeling communicatie vertelt dat Lefier de app belangstellend volgt. Wie een match vindt, mag zich altijd bij Lefier melden, net als mensen nu ook al doen bij woningruil. “Dankzij de app kan het wel makkelijker worden om een potentiële ruilpartner te vinden“, vindt Lefier.

Ook Nijestee moest even nadenken over het antwoord, maar directeur  Carla Terhell reageert enthousiast als ze ons terugbelt. “Woningruil kan natuurlijk al een hele lange tijd via woningruil.nl, maar zo’n app is echt iets van deze tijd.” Nijestee ziet het allemaal dus wel zitten. “Ik denk dat het goed is voor de doorstroom als mensen sneller een match vinden.”

Bij beide corporaties hebben zich nog geen gebruikers van Huisjehuisje gemeld, maar ze vertellen beiden dat ruilers welkom zijn om contact op te nemen.

Aan een ruil zitten natuurlijk wel bepaalde eisen (je moet ingeschreven staan, mag geen huurachterstand staan en het inkomen mag niet te hoog zijn), maar wie daaraan voldoet mag na hartenlust ruilen. Dus ook als mensen via verschillende corporaties huren.