Wie is Grobos en waarom betaal je ze 13 cent per maand?

Geplaatst op:
Wie is Grobos en waarom betaal je ze 13 cent per maand?

Wie een kamer huurt bij Lefier wordt automatisch lid van Grobos. Kosten: dertien cent per maand. Maar wie is Grobos en, nog belangrijker, wat levert het lidmaatschap je op? Click’t zocht het uit.

Onze zoektocht brengt ons naar de Visserstraat, zijstraat van de Oude Kijk in’t Jat. In een tot kantoor omgebouwde wonink ontmoeten we Emin Bayazit (19) en Heleanne Prins (22) van Grobos.

Nieuwsgierigheid

Het was een vergelijkbare nieuwsgierigheid die communicatiestudenten Heleanne een paar jaar geleden bij Grobos bracht. “Ik tekende mijn huurcontract bij Lefier en las dat ik dertien cent betaalde voor Grobos. Ik wil altijd alles weten, dus ik ben ze gaan googelen. Ik kwam erachter dat het de belangenvereniging van de huurders was. Een paar jaar later werd ik zelf bestuurslid.” Dit doet Heleanne nu ruim anderhalf jaar.

 

Wat doet een belangenvereniging?

Wat krijgen huurders terug voor hun dertien cent? Een heleboel, aldus het tweetal. Grobos is een belangenbehartiger van huurders van jongeren- en studentenwoningen. Geen klachtendesk, maar een sparringpartner die overlegt met de bewoners en de belangen van de bewoners bespreekt met Lefier.

Als je bij een particulier huurt, heb je nooit iemand om op terug te vallen”, vertelt Heleanne. Heb je ruzie met je huisbaas, kun je alleen nog maar naar de huurcommissie stappen.”

Grobos maakt zo’n stap overbodig, vindt ook Farmacie-student en collega Emin. “Er zit een schakel tussen huurder en verhuurder: wij. Dit zorgt dat overleg heel dichtbij komt.” Het resultaat is dat er eigenlijk nooit Lefier-huurders naar de huurcommissie hoeven te stappen.

 

Succesverhalen genoeg

Vol enthousiasme zetten de twee zich daarom in voor hun club. Met resultaat. “Zeven bestuursleden vertegenwoordigen 3000 huurders. Een dankbare functie waarvoor je een hoop terugkrijgt“, vertelt Emin.

Succesverhalen heeft Emin genoeg. “Wij hebben de afgelopen periode geprobeerd om Lefier te overtuigen om dit jaar de huur niet te verhogen. Daar werk je keihard voor. Dan is het prachtig als je werk wordt beloond, doordat dit jaar de huurprijzen niet omhoog gaan.”

Ook het afschaffen van de éénjaars-regel bij Lefier is een succesverhaal wat Grobos zichzelf mag toe-eigenen. Vroeger was het zo dat je alleen een nieuwe huurder mocht aandragen als diegene een jaar was ingeschreven bij Lefier. Die regel is afgeschaft op advies van Grobos.

Goed nieuws voor vriendengroepen, want voor hun is het nu makkelijker samen in één pand te gaan wonen“, vertelt Heleanne tevreden.

 

Overleg, overleg, overleg

Het dagelijks leven van het Grobos-bestuur bestaat voor een groot gedeelte uit overleggen. Praten met hoofdbewoners, kletsen met andere huurdersorganisaties en overleggen met de Lefier-directie. Een leerzame én nuttige tijdsbesteding (die de studenten zo’n tien uur per week kost).

Gesprekken gaan over van alles. Huurprijzen en de kwaliteit staan steevast bovenaan de agenda. Heleanne : “Ons streven is kwalitatief goede woningen voor een betaalbare prijs.”

Soms komen huurders naar Grobos toe vanwege problemen met het onderhoud of schimmel. Krijgen hun klacht bij Lefier niet goed op de agenda en komen dan bij Grobos uit. “Best heftig en wij zitten bovenop deze klachten” vertelt Heleanne. Iets wat ook Emin beaamt: “Wij zorgen dan dat de klachten alsnog uitkomen bij Lefier, die dit dan heel serieus neemt.

Een thema wat momenteel hoog op de agenda staat is de BAG, het landelijke project waarbij studentenhuizen een ander huisnummer krijgen. Grobos is druk bezig om hun achterban te informeren wat de gevolgen van zo’n wijziging zijn, bijvoorbeeld voor het ontvangen van post en de toeslagen van de Belastingdienst.

 

Groningen: kleine kamertjes, maar het gaat best goed

Als vertegenwoordigers van de huurders zitten Heleanne en Emin bóvenop de lusten en de lasten die zo’n grote studentenstad met zich meebrengt. Wat vinden ze eigenlijk van de woningmarkt hier? Het tweetal is positief.

Emin “Kijk, je hebt hier soms hoge prijzen voor kleine kamers. Maar eigenlijk gaat het in Groningen heel erg goed. In vergelijking met andere steden is het hier niet moeilijk om aan een kamer te komen.”

De stad staat de komende jaren nog wel uitdagingen te wachten, zoals de huisvesting van internationale studenten. Heleanne: “Ook daar zijn wij mee bezig. Eind deze maand gaan wij met meerdere partijen in debat over de woonruimteverdeling. De verdeling van woningen kan namelijk soms beter. Hoe je omgaat met dat soort vraagstukken vind ik heel boeiend.”

Meer over Grobos lees je op Facebook en op grobos.nl.