Suite 23 biedt woonruimte voor honderd internationale studenten

Geplaatst op:
Suite 23 biedt woonruimte voor honderd internationale studenten

Groningen krijgt meer dan honderd slaapplekken voor internationale studenten bij. De extra bedden bevinden zich in Suite 23 aan de Van Swietenlaan, waar vorig jaar nog een noodopvang werd ingericht.

De SSH heeft het pand tot 2020 gehuurd. Hierdoor komen er per direct kamers bij voor minstens 107 internationale studenten. Net op tijd, want donderdag start het nieuwe semester en worden er meer dan achthonderd nieuwe internationals in Groningen verwacht.

Een flink deel van de kamers in het pand is al geboekt, al kan de SSH geen exact aantal noemen omdat nog niet alle reserveringen definitief zijn. “Maar de reserveringen druppelen nu binnen en we verwachten op 1 februari vol te zitten“, vertelt woordvoerder Madelon van Gameren.

Met de aanhuur verandert een tijdelijke noodopvang in een semi-permanent onderkomen voor internationale studenten. Suite 23 heet het, verwijzend naar het huisnummer van de voormalige opvang. “Met deze huisvesting willen we de druk van de ketel halen en zorgen voor extra bedden“, vertelt de SSH.

De verhuurder wil hiermee herhaling voorkomen van het scenario van vorig jaar, toen veel internationals niet op tijd een kamer konden vinden. De tekorten op de kamermarkt zorgden toen in Groningen voor hevige protesten.

 

Tijdelijke situatie verlengd

Het pand aan de Van Swietenlaan werd in september halsoverkop ingericht als noodopvang voor internationale studenten. In de eerste instantie voor een periode van twee maanden, waarbij de eigenaar en de makelaar zorg droegen voor de exploitatie.

De tijdelijke constructie is inmiddels semi-permanent nu de SSH – verhuurder van ruim 19.000 studentenkamers in Nederland – de exploitatie van het pand voor de komende twee jaar overneemt. De meeste kamers worden gedeeld door twee studenten, wat volgens de SSH uiteindelijk goedkoper is voor de huurder.