Er komt een oplossing voor woningnood onder gezinnen

Geplaatst op:
Er komt een oplossing voor woningnood onder gezinnen

Ze gaan in 2017 wat doen aan de woningnood onder gezinnen. Want laten we eerlijk zijn: de huurwoningen liggen in Stad niet voor het oprapen. Maar hebben gezinnen het echt zo moeilijk? We namen de proef op de som en gingen op zoek naar een betaalbare woning.

Maar eerst even terug in de tijd

Er was een tijd dat Camping Stadspark aan het begin van het studiejaar gevuld was met studenten. Wie geen kamer had, sliep de eerste weken van het jaar doodleuk in een tent. We hebben het over een jaar of tien geleden, toen de studentenkamers in Groningen nog schaarser waren dan een sneeuwvlok in de lente.

Gelukkig is er op dat punt veel veranderd: woningcorporaties, de commerciële sector en de gemeente hebben een hoop geïnvesteerd in studentenhuisvesting, zodat studenten nu in ieder geval een dak boven hun hoofd hebben. “Er is geen woningnood meer onder studenten“, wist een medewerkster van één van de woningcorporaties ons onlangs te vertellen.

Torenhoge huurprijzen

Maar dan de Stadjers, de gezinnetjes, de mensen met kinderen. Hoe zit het daar eigenlijk? Die hebben het moeilijk. Het probleem: kopen is lastig. Dat komt omdat de banken strenge regels hanteren, waardoor de groep die gedwongen is om te huren in de afgelopen jaren fors is gegroeid.

Gevolg: een reusachtige vraag duwt de marktwaarde van het particuliere woningbezit omhoog, met torenhoge huurprijzen als gevolg. Een rondje langs Funda of Marktplaats bevestigt wat veel woningzoekenden weten: een eengezinswoning onder de huursubsidiegrens van € 710 is moeilijk te vinden.

Want is het een verhuurdersmarkt. Duizend euro is per maand is heel normaal, over de prijs valt niet te onderhandelen en voor sommige woningen kom je alleen maar in aanmerking als je vier keer de huurprijs verdient. Oef.

 

WoningNet

Dan maar even bij de woningcorporaties checken. We logden in op WoningNet met een account van zeven jaar oud (tachtig punten gespaard). We leggen de lat niet al te hoog: een bovenwoning, drie slaapkamers en een leuke wijk buiten het centrum: voor een gezin lijkt het ons nog heel bescheiden.

Maar helaas: de slaagkans die WoningNet aangeeft is niet al te hoog: een voorlopige tiende plek, met nog drie dagen te gaan voordat de reactieronde ophoudt.

We leggen de lat maar wat lager en reageren alleen nog maar op de minder gewilde woningen. Flats, drukke straten of woningen met strenge inkomenseisen. We eindigen éénmaal als vijfde en éénmaal als derde. Op zich wel hoog, maar zeven jaar sparen is op dit ogenblik net niet genoeg om een eengezinswoning mee te scoren op WoningNet.

Dus dan dit keer alle gezinnetjes op de Stadscamping? Niet als het aan de beleidsmakers ligt.

 

 

 

Verbetering op komst; en dit zijn ze van plan

De gemeente Groningen zet zich momenteel in voor een oplossing. En die lijkt in zicht. Een tijdje geleden tikte de gemeente met de woningcorporaties een nieuw beleid af: keiharde prestatieafspraken. Meer woningen en een betere verdeling. De afspraken worden de komende tijd uitgevoerd.

Wethouder Roeland van der Schaaf is in zijn nopjes met de overeenstemming. “Ik ben blij met deze afspraken, zeker ook omdat ze ook op steun kunnen rekenen van de huurdersverenigingen“, vertelt hij naar aanleiding van het tekenen van het akkoord.

woningnood

Wat gaat er veranderen? De plannen op een rij.

Plan 1: Meer bouwen

Wat doe je aan een woningtekort? Het logische antwoord is: meer huizen bouwen. En dat gaan de woningcorporaties de komende tijd doen: 1000 sociale huurwoningen in vier jaar tijd.

 

Plan 2: Toch even nadenken over de verkoop van sociale huurwoningen

De trend is al jaren gaande: sociale huurwoningen worden verkocht zodat Groningers hun eigen woningen kunnen bezitten. Nobel doel, maar één nadeel: elke keer mis je weer een sociale huurwoning. De gemeente heeft daarom voorgesteld om de verkoop van huurwoningen samen te laten lopen met investeringen in nieuwbouw. Wordt dus vervolgt.

Plan 3: Meer doen met Meerstad

Meerstad is een prachtige wijk, maar de kavels voor een deel nog liggen te wachten op een koper. En dan kun je ook kijken naar de alternatieven. Van 480 te bouwen woningen is nog geen lap grond aangewezen, dus een deel daarvan zal komen te staan in de nieuwbouwwijk tussen Lewenborg en Harkstede.

Plan 3: Slopen? Zonde

Het was de afgelopen jaren een vertrouwd gezicht, vooral in het zuiden van de stad: sloopwerkzaamheden. Sociale huurwoningen gingen naar de grond en werden van de fundering af opnieuw opgebouwd. Goed bedoeld, maar op een bouwkavel kun je niet leven. Daarom gaan gemeente en corporaties in de komende jaren meer kijken naar het vernieuwen en verbeteren van bestaande woningen. Het aantal sloopwoningen is daardoor de komende jaren daarom gering.

Plan 4: Meer woningen voor studenten, andere woningen voor ouderen

Als jongeren een passende woning hebben, legt dit minder druk op de rest. Logische gedachtengang. Daarom komen er meer woningen bij voor jongeren, zodat de huizen in de vooroorlogse wijken beschikbaar komen voor gezinnen. Ook wordt gekeken of ouderen een andere, passendere woning kunnen krijgen, zodat ook die woningen weer vrijkomen.

Plan 5: Andere manieren van woningen toewijzen

Vooral gezinnen vinden het moeilijk om aan een woning in Stad te komen. Daarom gaan woningcorporaties volgend jaar experimenteren met toewijzingen waarbij gezinnen voorrang krijgen op de rest, als het op gezinswoningen aankomt.

Uitkomst?

Als alles goed gaat, loopt op termijn de wachttijd terug naar 2 jaar.