Bemiddelingskosten terugvorderen? Zo doe je dat.

Geplaatst op:
Bemiddelingskosten terugvorderen? Zo doe je dat.

Jurist Anneke van Kesteren legt uit hoe je je bemiddelingskosten kunt terugvorderen.

Sommige makelaars rekenen hoge bemiddelingskosten voor een kamer of huurhuis. En dat mag niet. Terugvorderen! We vroegen aan een jurist hoe je dat geld terugkrijgt.

Een student uit de stad haalde vorige maand alle kranten door bij de rechter zijn geld terug te vorderen. Met succes: de rechter vond het niet terecht dat de student bovenop de huur en borg nóg meer moest dokken, en gaf de student zijn € 800 terug.

 

bemiddelingskosten-van-je-kamer-terugvorderen-4

Voor jou tien anderen

Wat heb je als woningzoekende aan dit nieuws? Weinig. Want als je een verhuurmakelaar vertelt dat hij helemaal geen bemiddelingskosten mag rekenen, dan heb je pech en krijg je de woning niet. Voor jou tien anderen. Dus betaal je maar en eis je je geld terug zodra je de sleutel hebt.
bemiddelingskosten-van-je-kamer-terugvorderen-1

Zo vorder je de bemiddelingskosten terug

Jurist Anneke van Kesteren van het Juridisch Loket legt uit hoe je je geld terug krijgt.

Mag een makelaar bemiddelingskosten rekenen voor een huurhuis?

“Meestal kijk je bij een makelaar op de site of op het raam en vertel je dat je een huis of kamer wil huren. Dan mag hij je geen bemiddelingskosten rekenen. De makelaar handelt dan namelijk in het belang van de verhuurder. Bemiddelingskosten betaal je alleen als je zelf de opdracht geeft om een huis voor jou te zoeken. Dat komt bijna nooit voor.

Ik wil nu ook naar de rechter. Win ik dit?

“Ga daar maar vanuit, mits je niet zelf de opdracht aan de makelaar gaf.”

Maakt het nog uit of het een kamer is of huurhuis?

“Voor huurhuizen gold het verbod op bemiddelingskosten altijd al. Voor kamers is de wet per 1 januari 2016 aangepast. Vanaf die datum mogen ook geen bemiddelingskosten worden berekend aan kamerhuurders.”

Waar begin ik?

“Is de makelaar aangesloten bij een brancheorganisatie? Dan is een procedure via de geschillencommissie de goedkoopste oplossing. Een paar tientjes. Werkt dat niet, stuur de makelaar dan een brief waarin je een redelijke termijn geeft voor terugbetaling. Sommige mensen vinden het lastig om zo’n brief te schrijven, het Juridisch Loket helpt dan mee.”

Wanneer heb ik een advocaat nodig?

“Als de makelaar niet reageert op je brief, en ga daar maar van uit, dan heb je een advocaat nodig. Die schrijft een brief aan de makelaar. Als daar geen reactie uitkomt, dan kan hij de makelaar voor de kantonrechter dagen.”

Kost een advocaat niet klauwen vol met geld?

“Een advocaat betaal je per uur. Maar als je een laag inkomen hebt, dan geeft de overheid een subsidie en betaal je een eigen bijdrage. Komt de zaak bij de kantonrechter, dan eis je dat de verliezer de kosten van de rechtszaak en je advocaat betaalt. Maar zo ver komt het niet altijd. Als de makelaar je terugbetaalt omdat hij schrikt van de brief van de advocaat, dan betaal je zelf de eigen bijdrage.”

bemiddelingskosten-van-je-kamer-terugvorderen-3

 

Al bezig om een advocaat te Googelen? Het geen zin om een Moszkowicz te bellen, want die komt hier echt zijn bed niet voor uit.

Het beste is om te zoeken naar een advocaat die werkt met een ‘toevoeging’, oftewel subsidie door de overheid. Die subsidie die regelt de advocaat dan zelf. De eigen bijdrage is minimaal € 196. Let wel op: een subsidie voor een advocaat kan als je € 500 of meer bemiddelingskosten hebt betaald.

Als je het Juridisch Loket aan de Coehoornsingel vraagt om je door te verwijzen naar een advocaat, krijg je € 53 korting. Dat is toch weer een avondje stappen.