Een Riepe-verkoper verdient in de zomer vijf euro per dag

Geplaatst op:
Een Riepe-verkoper verdient in de zomer vijf euro per dag

Overal kom je ze tegen: de verkopers van De Riepe. Helden, stuk voor stuk.

Want door het verkopen van de straatkrant, dragen de daklozen in Groningen feitelijk iets bij. Een zinvolle tijdsbesteding, waarvan ze bovendien een deel van de opbrengsten zelf moeten houden.

Een exemplaar van de straatkrant kost namelijk € 1,80, waarvan tachtig cent de opbrengst is die de verkoper zelf mag houden.

Geen cijfers, wel schattingen

Hoeveel een verkoper éxact verdient is niet bekend, aldus Jeffrey Visser van De Riepe “Hoeveel ze dagelijks verdienen dat weten wij niet precies. Rond juli en augustus zal dat aanzienlijk minder zijn dan bijvoorbeeld in december.”

De opbrengsten verschillen bovendien per verkoper. “Dat heeft te maken met de persoon, maar ook de locatie. Jonny staat altijd bij de Febo in de stad en is al jaren een bekend gezicht. Hetzelfde geld voor Henk bij Albert Heijn in de Ebbingestraat of Wilma in de Herestraat.”

Toch zijn er wel schattingen bekend. “Een ‘populair gezicht’ zou nu in de rustige periode een schatting van gemiddeld € 5 dagelijks verdienen“, schat de woordvoering van De Riepe.

Gelukkig krijgen de verkopers regelmatig een extraatje toegestopt van het winkelende publiek. En dat maakt vaak het verschil. “Ze moeten het eigenlijk hebben van de fooien die mensen geven“, besluit Jeffrey.

Foto bovenaan: Riepe-verkoper op archiefbeeld.

Lees ook:  Stadclickt stopt ermee